Nikkor AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED

5.3.2008 / / Zobrazené 15 719 krát

telo.jpgObjektív Nikkor AF-S VR 70-300 f/4,5-5,6G IF-ED patrí do kategórie telezoom, určený je pre digitálne aj kinofilmové zrkadlovky. Poskytuje optický 4,3-násobný zoom v štandardnom rozsahu ohniskových vzdialeností 70-300 mm (105-450 mm na formáte DX s čipom APS-C). Konštrukcia zahŕňa ED členy (sklo s nízkym rozptylom svetla pre zníženie chromatickej aberácie). Objektív je vybavený systémom redukcie vibrácií druhej generácie VR II, ktorý kompenzuje horšiu svetelnosť. Podľa výrobcu umožňuje až o 4 stupne kratší čas uzávierky v porovnaní s objektívom bez stabilizácie (podľa testov výkonnosti Nikon). Ultrazvukový zaostrovací motor (SWM) a vnútorné zaostrovanie (IF) zaisťujú rýchle automatické ostrenie.

Nikkor AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED

Objektív je prevažne plastovej konštrukcie, no vyrobený je z pomerne kvalitných tvrdých plastov, na aké sme zvyknutí pri vyššej triede produktov od Nikonu. Bajonet je kovový. Mohutný prstenec na zmenu ohniskovej vzdialenosti sa ovláda veľmi presne a hlavne pohodlne. Pri „prezoomovaní“ na najdlhšie ohnisko (300mm) sa zväčší dĺžka objektívu takmer o tretinu. Pri zmene ohniskovej vzdialenosti ako aj pri zaostrovaní sa predný člen neotáča, keďže je objektív vybavený vnútorným zaostrovaním. Zaostrovanie je rýchle a hlavne inteligentné, pri hľadaní najlepšieho zaostrenia objektív nepreostruje v celom rozsahu ale iba v blízkosti zaostrovanej roviny, čo sa samozrejme prejaví na rýchlosti a presnosti zaostrenia. Táto vlastnosť je výrazná hlavne pri horších svetelných podmienkach.

Manuálne zaostrovanie je možné pomocou úzkeho prstenca, ktorý výrobca presunul oproti predošlým modelom z prepinace.jpgprednej časti objektívu do zadnej, k bajonetu. Táto zmena zhoršila ergonómiu manuálneho zaostrovania, ale priznajme si, koľko ľudí dnes používa manuálne ostrenie, a ako často, keď máme k dispozícii rýchle a veľmi presné automatické zaostrovanie (poznámka autora seriálu M42: nájdu sa aj takí blázni). Manuálne zaostrovanie je možné používať bez nutnosti prepnúť režim autofokusu na tele fotoaparátu alebo na objektíve. Na prepínanie režimu autofokusu slúži jeden z prepínačov na objektíve (M/A – M).

Ďalšie dva prepínače ovplyvňujú stabilizáciu obrazu (VR II). Jeden slúži na zapnutie stabilizácie (ON – OFF) a druhý na prepínanie režimu (NORMAL – ACTIVE).

vr.jpgSkratka „VR“ označuje optickú stabilizáciu, a pochádza z anglického výrazu „Vibration Reduction“ (redukcia vibrácií). Funkcia VR redukuje vplyv chvenia fotoaparátu, podľa testov výrobcu umožní VR použiť 3 až 4-násobne dlhší expozičný čas bez straty ostrosti. Prakticky sa mi podarilo exponovať ostrú fotografiu pri ohnisku 300mm časom 1/60s, čo bol ale najlepší výsledok z niekoľkých pokusov. Druhá generácia stabilizácie, označovaná výrobcom ako VR II, umožňuje prácu v dvoch režimoch:

  • Normálny režim redukcie vibrácií na objektívoch Nikon VR funguje tak, že objektív automaticky detekuje zámerné pohyby fotoaparátom vo vodorovnej rovine (panning), a obmedzuje iba chvenie v zvislom smere.
  • Aktívny režim je určený pre fotografovanie z pohybujúceho sa vozidla alebo plavidla. Frekvencia chvenia pri fotografovaní z ruky je iná ako pri fotografovaní z idúceho vozidla. Aktívny režim funkcie VR má kompenzovať značné výkyvy, ku ktorým dochádza pri jazde autom, vlakom …. Na rozdiel od normálneho režimu aktívny režim automaticky nerozpoznáva zámerné vodorovné pohyby od nežiadúceho chvenia fotoaparátu.

Toľko popis výrobcu.

bajonet.jpgPri zakúpení objektívu dodávka zahŕňa pre Nikon štandardný obsah. Okrem samotného objektívu nájdeme v balení dve krytky (predná priemer 67mm, zadná na bajonet Nikon F), vykrojenú slnečnú clonu a mäkký obal na ochranu pred poškodením pri prenášaní.

V rozsahu 70-300mm a svetelnosti 4-5,6 je na trhu veľké množstvo objektívov od každého významného výrobcu (Nikon, Canon, Sigma, Tamron) a navyše sa dajú v bazároch kúpiť aj staršie kúsky. Okrem Canonu a Nikonu však zatiaľ žiadny iný výrobca neponúka stabilizáciu. V tejto cenovej kategórii (do 20.000 Sk) na bajonet Nikon F je tento objektív najlepšou, ale aj najdrahšou voľbou.

Technické parametre

optická stavba: 17 šošoviek/12 členov (2x ED sklá)
zorný uhol: 34°33′ – 8°16′ (kinofilm, FX)
min. clona: 40
min. zaostrovacia vzdialenosť: 1,5 m (v celom rozsahu)
max. pomer zobrazenia: 1:4
priemer filtru: 67 mm
rozmer: 80,0 x 143,5 mm
hmotnosť: 745 g

Ľavý horný roh testovacích obrazcov.

70mm

100mm

200mm

300mm

f4,5
f4,8
f5,3

f5,6

f7,1

f8

f9

f10

f11

f16

f22

3 komentáre ku článku “Nikkor AF-S VR 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED”

  1. Peto:

    Ahoj, uvažujem o kúpe tohoto telezoomu. Vieš mi poradiť či práve tento, alebo či si nevieš o niečom inom (možno lepšom) v tejto cenovej kategórii? Ďakujem

    OdpovedaťOdpovedať
  2. Miro:

    @Peto: podla mňa je pre telo Nikon toto najlepšia možnosť čo sa týka kvalita/cena v tejto kategorií. Ja toto sklo používam už pár rokov. Mal som možnosť skusiť jak Sigmu tak Tamron. Možno by som ešte skúsil počkať na testy a cenu pred pár dňami zverejneného Tamrona SP 70-300mm F/4-5,6 Di VC USD. Ale moje skúsenosti s objektívom od iného výrobcu ako je telo nie sú veľmi pozitívne, takže určite by som ti ho odporučil. Tieto fotografie sú fotené práve týmto Nikkorom http://www.fotogaleria.lietadla.com/foto-profil.php?id=8

    OdpovedaťOdpovedať
  3. Peto:

    Ďakujem za pomoc,..

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár