Blesk Nikon SB-600

25.6.2008 / / Zobrazené 18 881 krát

Blesk stredného výkonu, kompatibilný so systémom kreatívneho osvetlenia fotoaparátov Nikon. Je vybavený moderným systémom i-TTL. Blesk SB-600 ponúka plne automatické riadenie expozície pri použití v skupine ďaľších bleskov SB-600, riadených buď bleskom Master (SB-800, SU-800), alebo funkciou „Commander“ fotoaparátov rady D70, D80, D200, D300, D2 a D3. Jednoducho použiteľný blesk s ľahkým ovládaním, vybavený množstvom praktických funkcií.

Technické parametre

Elektronická konštrukcia Automatický izolovaný bipolárný tranzistor (Insulated Gate Bipolar Transistor = IGBT) a sériové obvody
Smerné číslo GN 30m (ISO 100), 45m (ISO 200), reflektor blesku nastavený na 35mm
Zábleskové režimy i-TTL; D-TTL; TTL; TTL BL; M; predblesk proti červeným očiam
Korekcia zábleskovej expozicie -3,0 až +3,0 EV po 1/6 EV v režime i-TTL
Min. dobíjacií čas cca 4s, manuálny režim na plný výkon 1/1
Počet zábleskov cca 200, manuálny režim na plný výkon 1/1, alkalické batérie
Možnosti nepriameho záblesku vyklopenie hlavy blesku 0 až 90°, natočenie 180° vľavo, 90° vpravo
Rozmery (Š x V x H) 60 x 123,5 x 90 mm
Hmotnosť bez baterií 300 g

SB-600

Stredne veľký blesk s dostatočným výkonom pre štandardné situácie. Telo blesku je vyrobené z príjemného plastu, ktorý pôsobí pevným dojmom. Samotná hlava blesku je výklopná v uhle 0° až 90° a horizontálne otočná  180° doľava a 90° doprava s aretáciou v polohách 0°, 45°, 60°, 75°, 90° vertikálne a 0°, 30°, 60°, 90°, 120°, 150°, 180° horizontálne. Celá hlava je aretovaná v krajných polohách iba jedným tlačidlom čo prispieva k rýchlej a pohodlnej zmene jej polohy. V hlave je zabudovaná výsuvná širokouhlá rozptylka ktorá rozšíri vyžarovaní uhol pre 14mm objektívy. Chýba malá odrazná výsuvná doštička, myslím že cenu blesku by veľmi nezvýšila zato funkčnú hodnotu samotného blesku áno. Ale skôr je to marketingový dôvod ako technický keďže vyšší model SB-800 už túto „odrazku“ má.
Reflektor zoomu sa nastavuje automaticky podľa nastaveného ohniska kompatibilného objektívu alebo manuálne tlačidlom Zoom a to v polohách 24, 28, 35, 50, 70, 85mm.
Prednej strane tela blesku dominuje veľký pomocný AF reflektor s indikátormi pripravenosti blesku v bezdrôtovom režime. Na pravej strane je priestor pre 4 AA batérie a snímač bezdrôtovej komunikácie. Upevňovacia pätica je vybavená aretačnou páčkou. Riešenie aretácie páčkou je omnoho lepšie a rýchlejšie ako aretácia šróbovacím kolieskom ako majú iné blesky napríklad SIGMA
Na zadnej strane tela sa nachádza podsvietený LCD panel, kontrolka pripravenosti záblesku a ovladacie tlačidlá ON/OFF, Flash, Zoom, Mode, + a -. Nikon s obľubou využíva aj kombinácie tlačidiel konkrétne ide o reset, uzamknutie tlačidiel, vyvolanie hodnoty podexpozície, a vstup do režimu uživateľského nastavenia. Tlačidlá sa stláčajú celkom príjemne a ztuha aby nedošlo k náhodnému stlačeniu.
Režim blesku nastavíme pomocou tlačidla Mode

TLL režim – automatický zábleskový režim digitálne fotoaparáty i-TT, D-TTL a filmové fotoaparáty TTL
TTL BL režim – automatický vyvažovaný doplnková záblesk pre dosiahnutie optimálneho nasvietenia hlavného objektu aj pozadia (napr. v protisvetle)
M režim – manuálny zábleskový režim pre manuálne nastavenie záblesku v rozsahu od 1/1 po 1/64 záblesku plného výkonu.

Do bezdrôtového režimu  blesku Advanced Wireless Lighting prepneme blesk v užívateľskom nastavení.  Potom je možné zmeniť komunikačný kanál a skupinu v ktorej bude blesk pracovať. V tomto režime je blesk možné odpáliť na diaľku interným bleskom vybraných typov fotoaparátov v režime Comannder alebo pomocou master blesku Nikon SB-800 (SIGMA DG SUPER) prípadne riadiacej jednotky Nikon SU-800.

V užívateľskom menu je možné nastaviť zapnutie/vypnutie podsvietenia LCD panelu, pomocného AF reflektoru, zvukovú signalizáciu pripravenosti blesku v bezdrôtovom režime.

Praktické skúsenosti s bleskom SB-600 sú veľmi dobré v porovnaní s bleskom SIGMA EF-530 DG Super ktorý má väčšie množstvo funkcií je Nikon presnejší a ešte sa mi nestalo žeby snímka bola zle exponovaná, zatiaľ čo SIGMA ma tendenciu 1/5-tinu snímok podexponovať. Oba blesky som používal s Nikonom D70s a D40x.

V balení okrem samotného blesku nájdeme aj mäkké púzdro SS-600 a stojan blesku AS-19 so statívovým závitom. Medzi voliteľné príslušenstvo patrí difúzer a želatínové farebné filtre.

Systémy TTL

Skratkou TTL sa označuje každý zábleskový systém, ktorý meria expozíciu cez objektív (Through The Lens).

TTL – U jednookých zrkadloviek na film sa počas expozície zábleskovým čidlom priebežne meria svetlo, ktoré prechádza objektívom a odráža sa od filmu, pokiaľ nie je dosiahnutá správna expozícia. Tento systém sa označuje pojmom „TTL flash metering system“ alebo „systém merania zábleskovej expozície TTL“

D-TTL –  Snímače digitálnych fotoaparátov neodrážajú dostatok svetla, ktoré by mohlo čidlo TTL behom expozície využíť, a preto sa meria pomocou svetla z monitorovacieho predzáblesku, ktoré sa pred expozíciou odráža od uzáverky, pričom koniec expozície určuje merací systém fotoaparátu. Tento systém sa označuje „D-TTL flash metering system“ alebo „systém merania zábleskovej expozície D-TTL“.

i-TTL – Tento systém, ktorý sa vyvinul zo systému D-TTL, má presnejší predzábleskový systém. Meranie sa prevádza využitím svetla predzáblesku odrazeného od uzávierky pred expozíciou, rovnko ako pri systéme D-TTL.  Predzáblesk je však niekoľkonásobne silnejší a kratší ako u systému D-TTL, aby bola dosiahnutá väčšia presnosť pri použití zábleskového čidla. Blesky i-TTL sú kompatibilná so systémom kreatívneho osvetlenia Nikon CLS a pri použití s kompatibilnými digitálnymi jednookými zrkadlovkami ponúkajú novú funkcionalitu, ktorú blesky nepodporujúci systém i-TTL neposkytujú.

Monitorovací predzáblesk (alebo iba predzáblesk) – Blesk odpáli sériu predzábleskov, aby si „otestoval“ scénu záberu, a pomocou systému merania zábleskovej expozície potom môže vypočítať expozíciu tesne pred odpálením hlavného záblesku, ktorý osvieti fotografovaný objekt behom vlastného exponovania snímku. Predzáblesky majú nižšiu intenzitu ako hlavní záblesk. Nikon používa skratku DX ako príponu k názvom bleskov podporujúcich funkciu predzábleskov, které sú nevyhnutným prvkom činnosti systému D-TTL. (napr. SB-80DX, SB-50DX, SB-28DX).

Systém kreatívneho osvetlenia Nikon (CLS)

Nikon vytvoril novú komunikačnú metódu používanú u modernejších bleskov, ktoré ponúkajú zdokonalenú funkcionalitu zábleskového systému a lepšiu zábleskovou expozíciu, bežne označovanú termínom „Systém kreatívneho osvetlenia“ (Creative Lighting System = CLS). Aby uvedené funkcie skutočne pracovali, musí byť použitý digitálny fotoaparát i blesk kompatibilní so systémom CLS. Dostupnosť každej funkcie závisí na konkrétnych použitých produktoch. D70 / D2H / SB-600 / SB-800 a novšie produkty (vyrobené od januára 2004) využívajú nový komunikační systém potrebný pre plnú kompatibilitu systému CLS. V zozname sú uvedené funkcie, ktoré sú dostupné pri využití plnej kompatibility so systémom CLS. V prípade, že produkt, ktorý podporuje systém CLS, použijete v kombinácii s produktom, ktorý systém CLS nepodporuje, nebudú uvedené funkcie dostupné.

Riadenie blesku i-TTL – Poskytuje silnejší, kratší predzáblesk,  ako je k dispozicií v systéme D-TTL, takže fotoaparát môže ľahšie vypočítať správne hodnoty merania expozície popredia a pozadia.

FV Lock – Pri použití funkcie FV Lock (Blokácia zábleskovej expozície) sa meranie sústredí na malú plochu obrazu. Výkon blesku je korigovaný tak, aby výsledná expozícia bola rovnaká aj psi zmene rýchlosti uzávierky, clony, citlivosti ISO a nastavení zoomu.

Auto FP high-speed sync (iba u vybraných modelov) – Vysoko rychlá záblesková synchronizácia na základe času uzávierky fotoaparátu (napr. pri D2H nad 1/250 sekundy). Normálne pri použití blesku nastavuje vysoké clonové číslo, čo má za následok veľkú hĺbku ostrosti. Pri použití série zábleskov namiesto jedného hlavného záblesku je možné na fotoaparáte nastaviť nízke clonové číslo, čím sa hĺbka ostrosti zmenší.

Informacie o farbe svetla blesku – Po pripojení a zapnutí blesku a fotoaparátu, ktoré sú kompatibilné so systémom CLS, blesk podá fotoaparátu informácie o farebnom spektre svetla blesku. Po odpálení blesku sú do fotoaparátu odoslané tiež údaje o trvaní záblesku a nabíjacom napätí, ktoré slúži k presnejšiemu vyváženiu bielej farby.

Veľkoplošný pomocný AF reflektor (iba u vybraných modelov) – Pomocný AF reflektor osvetľuje vačšiu plochu ako staršie modely bleskov. Vďaka tomu je možné využiť všetky oblasti ostrenia fotoaparátu, čo umožňuje aj za horších svetelných podmienok fotografovať pomocou autofokusu objekty umiestnené mimo stred záberu.

Advanced Wireless Lighting (Pokrokové bezdrôtové osvetlenie) – Komunikačná metóda pre bezdrôtové ovládanie niekoľko zábleskových jednotiek. Riadiaca jednotka vyšle sériu veľmi malých svetelných impulzov podriadeným bleskom (Slave), ktoré ešte pred hlavným zábleskom odošlú riadiacej jednotke (Master) späť údaje o nameraných hodnotách expozície objektu. Účinný dosah bezdrôtového ovládania je 10 m a uhol 30° na každú stranu od riadiacej jednotky pri najväčšej vzdialenosti, respektíve 60° pri menších vzdialenostiach. Výhodou tohoto systému je možnosť ovládať viacej vzdialených bleskov súčasne a tiež ľahšie rozmiestňovanie bleskov, ktoré fotografom poskytuje väčšiu slobodu.

Zdroj: Nikon Europe Support Center [Systémy TTL, Systém CLS]

Využi jedinečnú príležitosť, aká sa už možno nikdy nezopakuje, a zanechaj nám prvý komentár ku tomuto článku! :-)

Zanechať komentár