Kam s fotkami na výlete

20.6.2009 / / Zobrazené 6 049 krát

02Určite sa Vám „natisla“ do hlavy otázka kam s fotkami na výlete. Možností je viac. Tá prvá a najjednoduchšia je zaplniť všetky pamäťové karty a viac nefotiť. Ďalšia možnosť je vyhľadať fotolab a nechať si snímky za nekresťanskú sumu vypáliť na DVD, ktoré Vám aj tak praskne pri pohadzovaní batožiny na letisku (vlastná skúsenosť). Tretia možnosť je nosiť so sebou veľký a nespratný notebook. No a poslednou možnosťou je použitie fotobanky.

Fotobanka, to je taká krabička relatívne malých rozmerov, väčšinou so stavovým displejom. Tie drahšie sú vybavené  farebným displejom na ktorom je možné fotografie aj prehliadať. Obsahuje pevný disk na ktorý sa jednotlivé súbory kopírujú z karty.

Moja výbava sa pred pol rokom rozšírila o druhé telo DSLR a tým pádom mi bolo 10GB na kartách málo. Investíciu do ďalších kariet som zamietol, a tak som využil „šuflíkovú zásobu“ pevného disku z notebooku – zaobstaral som si fotobanku bez disku. Prišla mi v takej malej škatuli s kopou príslušenstva ako CD, kábel, nabíjačka, púzdro a dokonca aj so skrutkovačom potrebným pre namontovanie disku. Montáž bola jednoduchá, vložiť disk, zakryť zadnú stranu a priskrutkovať štyri skrutky dodaným náradím.

Fotobanka CENDA PB005 si poradí so všetkými bežnými formátmi kariet (SD, MMC, MS a jej deriváty, SM, xD a samozrejme CF). Chýba jej však podpora SDHC kariet. Ovládanie je jednoduché pomocou dvoch tlačidiel ON/OFF a COPY, ktoré nepotrebujú ďalší komentár. 2,5″ disk s rozhraním IDE musí mať pripravené partície FAT16 alebo FAT32. Z čoho vyplýva maximálna veľkosť jednej partície 32GB. Zariadenie ukladá snímky postupne najprv na prvú a potom ďalšie partície disku. Displej indikuje pri zapisovaní až 4 partície. Toľko popis zariadenia.

Výkony kopírovania rôznych druhov kariet.

typ karty veľkosť dát čas rýchlosť
CF Sandisk Extreme IV 4GB 3668 MB 25min 47sec 2,37MB/s
CF Sandisk Extreme III 4GB 3668 MB 26min 23sec 2,33MB/s
CF Apacer Photo Steno III 1GB 987 MB 7min 1sec 2,34MB/s
SD Apacer 60x 2GB 1259 MB 20min 15sec 1,04MB/s
xD Fujifilm 512MB 495 MB 7min 25sec 1,11MB/s

Pri meraní som zistil, že rýchlosť použitého disku neovplyvňuje rýchlosť kopírovania. Väčšina bežných diskov má oveľa väčšiu rýchlosť zápisu ako sú rýchlosti čítania kariet. Čo ale výber disku ovplyvní je výdrž batérie. Pri výbere disku si treba vybrať typ s najnižšou spotrebou. Maximálny odoberaný prúd je uvedený na každom disku.

Výdrž batérie pri použití rôznych diskov.

Hitachi 60GB 7200ot/min 5V / 1,10A 32min 15sec
Segate 160GB 5400ot/min 5V / 0,48A 47min 35sec

Disky SSD bez mechanických častí májú maximálny odoberaný prúd okolo 0,3A, a novinka od Kingston SSDNow V Series vo verzii SATA dokonca iba 0,2A. Pri použití takéhoto disku by sa výdrž mohla priblížiť k jednej hodine. Ešte by som dodal, že fotobanka je napájaná Li-on batériou 3,7V 1200mAh.

Rýchlosť čítania po pripojení fotobanky k PC som nameral 8,99MB/s.

Priznám sa že som očakával omnoho väčšiu výdrž niekde na hodnote 2 hodín. Ak máte niekto iný typ databanky napíšte mi prosím do komentárov výdrž tej Vašej, určite to bude zaujímavé porovnanie. S výdržou 47 minút si fotobanku v teréne veľmi neužijeme. Pri dostupnosti nabíjania (napríklad aj v aute) to môže byť zaujímavá náhrada notebooku, kedže akýkoľvek notebook je omnoho väčší, ťažší a drahší než táto fotobanka.

3 komentáre ku článku “Kam s fotkami na výlete”

  1. Rado:

    No, musím aj ja niečo vymyslieť na tú moju letnú cestu do UK. Má niekto skúsenosti s transportom fotobanky v lietadle? Predpokladám že ten röntgen na letiskovej kontrole by pre disk asi nemal predstavovať problém, a ak to človek zoberie do príručnej batožiny, tak snáď ani otrasy.

    OdpovedaťOdpovedať
  2. Miro:

    Do príručnej batožiny to daj určite. Mal by si vidieť ten výraz v tváry ked uvidel bezbečak na rontgene moj batoh s fotakom a troma tele objektivmi. Do batoziny ktora nejde s tebou by som to v ziadnom pripade nedal. Mam taky pocit ze vsetky notebookove disky po vypnuti automaticky parkuju hlavy mimo platní aby ich neposkodili.

    OdpovedaťOdpovedať
  3. Rado:

    Mal som recenzovanú fotobanku požičanú počas mojej 10-dňovej cesty, a tu sú moje subjektívne dojmy, taká moja osobná minirecenzia: keďže som si bol hlavne oddýchnuť, veľa som toho nenafotil, a na takúto cestu by mne osobne stačili tak max tri 4GB karty.

    Ak sa na to pozerám z pohľadu tejto kapacity, tak tri CF karty sú na cestovanie výhodnejšie – sú oveľa menšie, a hlavne ľahšie než fotobanka s HDD. A pri dnešných cenách to už nie je až taký problém.

    Fotobanku – konkrétne tento model – vidím ako vhodnú najmä pre tých, ktorí už majú v šuplíku nejaký nevyužitý notebookový pevný disk (ako ja) pretože v tomto prípade je cena do 15 € naozaj výborná – je to lacnejšie než kupovať nové karty. Ak by si ju ale človek mal kúpiť aj s diskom (prípadne iný model so vstavaným diskom) cena by bola oveľa vyššia – v tomto prípade sa asi naozaj oplatí hlavne pre profesionálnych fotografov, ktorí počas jednej akcie nafotia tisícky záberov.

    Na záver ešte porovnanie – hmotnosť tejto fotobanky s diskom je cca 300 gramov, moje puzdro s dvomi CF kartami (jedna celokovová) vážilo menej než 50 gramov.

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár