Fotobatoh Lowepro Fastpack 250

28.9.2009 / / Zobrazené 12 128 krát

LoweproRelatívne nová rada fotobatohov Lowepro Fastpack sa snaží spojiť dohromady výhody fotobatohu (pohodlné dlhodobé nosenie a väčší objem) a fotobrašne (rýchly a pohotový prístup ku fotoaparátu, podobne ako pri brašni alebo batohoch Slingshot). Keďže som už dlhodobo hľadal alternatívu brašne, rozhodol som sa vyskúšať ako riešenie Fastpack funguje v praxi.

Upozornenie na úvod: moje recenzie sú skôr zhrnutím mojich subjektívnych dojmov z používania daného produktu, než skutočnou recenziou v pravom slova zmysle. Snažím sa sústrediť skôr na praktické stránky a porovnanie s inými výrobkami, ktoré som tiež používal, než na podrobný popis produktu a jeho vlastností – odkazy na tradičné recenzie uvediem na konci článku. Keďže moje „recenzie“ sú už z princípu subjektívne, môže sa stať, že to čo ja pokladám za mínus, môže byť pre iných plus – záver si teda musí spraviť každý sám.

Už veľmi dlho som pokukoval po nejakom fotobatohu, ale nechcelo sa mi venovať veľa času „analýze trhu“. Dlhodobo som využíval hlavne stredne veľkú fotobrašnu (ospravedlňujem sa, ale naozaj neviem nájsť vhodný slovenský ekvivalent pre tento pojem – ak mi niekto poradí, budem len rád!) Lowepro Rezo 160 AW, a pri turistike štandardný 2-komorový turistický batoh (konkrétne Treksport Spawn). Moje Rezo 160 AW mi prestávalo postačovať priestorovo, keďže som si v poslednej dobe zvykol nosiť telo Canon EOS 20D s kombináciou dvoch objektívov – Canon EF 28-135 a Tokina 11-16 – oba so slnečnými clonami. Pri použití klasického batohu Treksport bol problém hlavne v absencii oddelených priehradiek – čo vyžadovalo aby uložené objektívy mali vždy nasadené krytky – napriek tomu sa mi stalo, že krytka otrasmi odpadla a došlo ku poškrabaniu prednej šošovky… na krátke výlety je tento batoh tiež priveľký.

Začiatkom leta ma ale pritlačila časová tieseň, a keďže mi do oka padol batoh Lowepro Fastpack, vykašlal som sa na analýzu, a objednal to čo bolo práve skladom – model Fastpack 250. Hlavnou prednosťou rady 2-komorových fotobatohov Fastpack je možnosť bočného otvárania a rýchleho prístupu ku dolnej komore s fototechnikou, takže ku fotoaparátu sa dostanete bez toho, aby ste batoh museli zložiť na zem – ide o niečo podobné, ako poskytuje rada Lowepro Slingshot, no v tomto prípade ide o plnohodnotný batoh s dvomi popruhmi. Sám som bol teda zvedavý ako toto riešenie funguje v praxi.

Batoh používam už viac než 2 mesiace na turistiku, výlety, cestovanie lietadlom ako príručnú batožinu, a ak by som mal moje skúsenosti zhodnotiť v skratke: funguje to výborne! Princíp je v tom, že človek zhodí jeden ramenný popruh – batoh ostane visieť na ľavom ramene. Následne po pretočení batohu na brucho sa dá ľahko rozopnúť zips a dostať sa do bočnej strany fotokomory, ktorá obsahuje priestor pre telo s nasadeným objektívom. Keďže som takto vyťahoval ako študent veci z bežných batohov skoro stále, nebolo to nič nové – jediný problém som mal so svojím boľavým pravým ramenom pri jeho vyťahovaní z popruhu, no časom som získal cvik a zvykol si.

Dokonca som zistil, že je takto možné relatívne pohodlne meniť aj objektívy – čo bola moja druhá obava pri prechode z fotobrašne. Tam som s fotoaparátom na krku mal vždy priestor na 2 objektívy – jeden, ktorý som práve zložil z tela, a druhý ktorý som sa chystal namontovať. Ak si človek po vybratí fotoaparátu z batohu Fastpack preloží do priehradky s bočným prístupom druhý objektív, dajú sa objektívy meniť „za pochodu“.

Vyššie uvedené pre mňa predstavuje najvýznamnejšie plusy fotobatohu Fastpack 250, za zmienku ale samozrejme stoja aj ďalšie vlastnosti. Chrbtový systém mne osobne veľmi dobre sadol. Model 250 obsahuje aj priečinok na 15.4″ notebook, a osobne sa mi v ňom notebook prenáša lepšie než v mojom starom notebookovom batohu – na chrbát sadne pohodlne, a popruhy sú dosť široké. Bedrový popruh som zatiaľ nevyužil, a to som v batohu niesol už aj 9kg. Na ľavom ramennom popruhu poteší priehradka na mobil – je pomerne skromná, ale vliezol do nej SonyEricsson K850i aj HTC Touch Diamond. Väčšie zariadenia ako iPhone by ste do nej ale pravdepodobne nedostali.

Horná komora dobre poslúži na osobné veci, alebo rôzne drobné fotoprílušenstvo – vďaka vrecúškam sa tam napríklad bezpečne zmestí fotobanka, doklady, pamäťové karty, pero, a pod. Tiež veľmi dobre postačí na krátke výlety, dá sa do nej zrolovať sveter alebo ľahká bunda, prípadne pršiplášť, litrová fľaša s vodou (menšia fľaša sa dá umiestniť aj do bočnej sieťky). Niesol som tam už aj nákup z potravín, a rovnako sa mi do neho pri troche skromnosti podarilo zbaliť na celý víkend (notebook, fotoaparát s 2 objektívmi a oblečenie – v lete keď človek nepotrebuje veľké kusy ako svetre a pod. sa to celkom dá) – tento batoh je skrátka veľmi flexibilný. 🙂

Aby som sa ešte vrátil ku dolnej komore, určenej na fototechniku: jej členenie sa dá do určitej miery upravovať pomocou prepážok, ktoré sú tradične uchytené pomocou suchého zipsu. Nedajú sa však umiestniť hocikde, pretože vnútorný priestor nemá suchý zips po celom povrchu. V mojom prípade sa sem bez problémov zmestí telo Canon EOS 20D s nasadeným objektívom Canon 28-135, ďalej objektív Tokina 11-16 a pevná 50tka alebo 35ka – všetky objektívy vrátane slnečných clôn. Do menších prepážok sa ešte zmestí blesk alebo filtre a iné „ploché“ príslušenstvo. Pri troche námahy sa mi objektívy 28-135 aj 11-16 dokonca podarilo do batoha „narvať“ aj s nasadenými slnečnými clonami bez toho aby batoh utrpel ujmu – ale to už bolo naozaj na tesno. Vnútri dolnej komory sa ešte nachádzajú dve vrecká na pamäťové karty, a na prednej strane väčšie ploché vrecko na ďalšie príslušenstvo.

Snáď jedinou väčšou vadou modelov Fastpack je absencia integrovanej all-weather (AW) pláštenky, ktorú obsahuje mnoho iných batohov a brašien Lowepro. Pre niektorých nepodstatný doplnok, pre iných veľmi praktický a užitočný. Batohy Fastpack by však mali byť navrhnuté tak, aby trochu vody vydržali (zakryté zipsy, voduodpudivý materiál, atď.) Pohyboval som sa krátko aj v čarovnom anglickom mixe všesmerového vetra a dažďa, a voda ostala len na povrchu – obsah batoha bol suchý. Neviem ale ako by obstál v silnejšom lejaku, pláštenka predsa len poskytuje väčšiu ochranu (a istotu).

Aby som nezabudol – nasleduje stručný prehľad celej rady Fastpack s odkazmi na stránku Lowepro:

  • Fastpack 100 – najmenší model bez priestoru na notebook
  • Fastpack 200 – stredne veľký model bez priestoru na notebook
  • Fastpack 250 – vnútornou veľkosťou prakticky to isté ako 200, navyše priestor pre 15.4″ notebook
  • Fastpack 350 – najväčší model s priestorom pre 17″ notebook a väčšou spodnou komorou než 250

Z konkurencie pokladám za veľmi zaujímavú tiež sériu batohov Kata 3N1 (slovná hračka pre 3 v 1) ktoré majú tiež bočné otváranie, no nemajú priestor na notebook. Riešenie Kata je ale flexibilnejšie než Fastpack – umožňuje jeden z ramenných popruhov (ľavý alebo pravý) odopnúť a schovať, a druhý popruh zapnúť „na kríž“ a batoh nosiť podobne ako sériu Lowepro Slingshot. Bočné otváranie je taktiež možné z obidvoch strán. Rozmery hornej komory sú však menšie než u batohov Fastpack – v prospech komory pre fototechniku, takže o tom, čo je výhodnejšie rozhodnú individuálne potreby. Batohy Kata 3N1 obsahujú tiež pláštenku, a ako voliteľné príslušenstvo držiak na malý statív. Priznám sa, že sa mi batohy Kata 3N1 zapáčili natoľko, že som mal chuť kúpiť obidva a spraviť porovnanie v praxi, ale je tu predsa len aj finančná stránka… takže ponúkam aspoň prehľad modelov Kata:

Toľko teda k mojim dojmom z používania batohu Fastpack 250. V prípade záujmu rád zodpoviem akékoľvek otázky – stačí napísať komentár pod článok. Na záver pridávam sľúbené odkazy na ďalšie recenzie:

2 komentáre ku článku “Fotobatoh Lowepro Fastpack 250”

  1. Peto:

    Ahoj, neuvažoval si nad Lowepro CompuPrimus AW? Už dlhší čas o ňom snívam,..

    OdpovedaťOdpovedať
  2. Rado:

    @Peto: Ten CompuPrimus je už v trochu inej cenovej kategórii, z toho dôvodu som o ňom skutočne neuvažoval. 🙂

    Ale vyzerá to byť super batoh.

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár