Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye

21.9.2009 / / Zobrazené 74 867 krát

falcon8_3Kórejská firma Samyang je u nás pomerne neznáma, zato v susednom Poľsku vďaka firme z Krakova patrí medzi obľúbené (www.samyang.pl). Zaoberá sa výrobou optických zariadení a ich častí. Do jej výrobného programu patria aj objektívy. Jedným z nich je aj zaujímavý kúsok 8mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye. Samyang vyrába objektívy aj pre iné obchodné firmy a preto je možné tieto isté typy kúpiť pod inou značkou (Bower, Falcon, Polar alebo Vivitar). Tieto OEM kusy môžu byť podľa skúseností užívateľov kvalitatívne horšie.

Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye je širokouhlý objektív vysokej kvality. Objektív je určený pre fotoaparáty so snímačom veľkosti APS-C. Konštrukcia objektívu sa skladá z desiatich šošoviek umiestnených v siedmych optických skupinách. Vďaka použitiu hybridnej asférickej šošovky spolu s viacerými antireflexnými vrstvami novej generácie sú optické parametre udržané na vysokej úrovni. Clona sa skladá zo šiestich lamiel, maximálna hodnota clonového čísla je f/22. Pri fotoaparátoch s APS-C snímačom je diagonálny zorný uhol snímania 180°.

falcon8_1

Samotný objektív má kovové telo, bajonet je taktiež kovový.  Má široký pogumovaný krúžok zaostrovania, ktorý sa otáča bez akejkoľvek vôle, ale ztuha, takže sa samovoľne neotáča. Zaostrovanie je tak veľmi pohodlné a presné (aj vzhľadom na veľkú hĺbku ostrosti pri ohniskovej vzdialenosti 8mm). Clonový krúžok, ktorý je umiestnený pri bajonete, je plastový a dostatočne široký na pohodlnú zmenu clonového čísla. Stupnica je riešená trošku neštandardne, kde napríklad medzi hodnotou 3,5 a  5,6 chýba hodnota 4, inde je možné nastaviť aj medzihodnoty. Objektív ma integrovanú slnečnú clonu. A keďže vstupná šošovka značne vystupuje, krytka je riešená krátkym valčekom, ktorý sa zacvakáva na túto clonu.

falcon8_2

Celá konštrukcia je prevedená kvalitne, s pohodlným ovládaním, a pôsobí odolným dojmom . Treba však dávať pozor na vystupujúcu šošovku, ktorá je „chytľavá“ – stačí malá nepozornosť a už je na nej odtlačok alebo prach.

Štandardný test pomocou testovacieho obrazca som nemohol urobiť, lebo obrazec mám iba formátu A3 a minimálna zaostrovacia vzdialenosť objektívu je cca 30cm. Aby som mohol tento obrazec odfotiť aj v rohoch, musel by mať šírku až 2m. Zvolil som preto stenu budovy obloženú malými štvorcovými dlaždicami.

Stredná časť snímkov

Krajná časť snímkov

Keďže vstupná šošovka značne vystupuje, je objektív náchylný na tvorbu rôznych odrazov – tzv.  prasiatok. Zaujímavé sú aj snímky v ktorých je silný zdroj svetla (slnko, žiarovky, a pod.) – nedochádza k  tvorbe lúčových slniečok, ale celé okolie je prepálené, svetlé.

Objektív je plne manuálny takže naplno ho využijete pri telách vyšších tried (pri Nikone sú to D100, D200, D300, vyššie modely D1, D2, D3) kde je možné v menu pri voľbe Non-CPU lens nastaviť hodnoty 8mm; f/3,5, a využívať tak meranie expozície v režimoch P/A/S/M. Potvrdzovanie zaostrenia funguje aj pri nižších telách Nikonu. Autofocus Vám určite chýbať nebude, keďže hĺbka ostrosti je pri tomto objektíve počítaná na metre a desiatky metrov.

Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye je veľmi zaujímavý a kreatívny kúsok vo výbave. Pri cene okolo 210€ je to veľký konkurent pre Nikkor 10,5mm alebo Sigmu 10mm. Vyrába sa s bajonetmi Canon, Nikon, Pentax/Samsung, Sony/Minolta.

Výrobca pred pár dňami predstavil tiež novinku – Samyang 14 mm f/2.8 IF ED MC Aspherical. V tomto prípade ide o širokouhlý objektív s rektilineárnou projekciou určený aj pre full-frame zrkadlovky. Cena by sa mala pohybovať okolo 250€. Ak sa zachová kvalita (prvé snímky z APS-C, ktoré som mal možnosť vidieť, vyzerajú veľmi dobre) je to dobrý kandidát na zaplnenie miesta vo fotobatohu. Na začiatku roka 2010 pripravuje tento kórejský výrobca objektív 35 mm f/1.2 (Canon) a 35 mm f/1.4 (Nikon, Minolta, Pentax) a cena bude určite opäť veľmi zaujímavá. Myslím že o firme Samyang budeme ešte veľa počuť a čítať.

Ďakujem firme DVA2YA, s.r.o., ktorá je prevádzkovateľom internetového obchodu www.dipol.sk, za zapožičanie testovaného objektívu.

32 komentárov ku článku “Samyang 8 mm f/3.5 Aspherical IF MC Fish-eye”

  1. Rado:

    Otázka k tej clone: podľa fotiek clonového krúžku sú hodnoty clony 3.5, 5.6 a ďalej 8, 11, 16 a 22. Dalo sa tam nastavovať aj niečo medzi tými zobrazenými hodnotami, alebo len tieto? To by znamenalo, že aj v najlepšom prípade je najmenší krok medzi clonovými číslami 1EV.

    OdpovedaťOdpovedať
  2. Miro:

    Medzi 3,5 a 5,6 nie je nič. A medzi tymi dalsimi sa daju nastavit aj ine hodnoty. No v niektorych pripadoch mi telo D200 tieto polohy zhodnotilo ako rovnake 3.5, 5.6, 8, 8, 11, 16, 16, 22. Opytam sa este kamarata ako mu to ukazuje Nikon D300.

    OdpovedaťOdpovedať
  3. Rado:

    @Miro: Ďakujem. Čo som čítal nejaké diskusie na nete, tak sa ľudia z tejto značky smiali, pretože vyrábajú aj také šialenosti ako táto trubka:
    http://www.foto-tip.pl/aukcje/samyang/Samyang_650-1300.jpg

    Ale je fakt, že tento 8mm príjemne prekvapil, a vraj je na APS-C o čosi lepší než Peleng 8mm a je tiež lacnejší. Tak uvidíme čo budú zač tie ostatné kúsky…

    OdpovedaťOdpovedať
  4. Miro:

    @Rado: Hej a este robia aj zrkadlové sklá, a tusim aj dalekohlady.

    OdpovedaťOdpovedať
  5. jakub:

    kde na slovensku sa da kupit?

    OdpovedaťOdpovedať
  6. Miro:

    @jakub: Neviem o tom zeby ich niekto na Slovensku predaval ale ta Krakowska firma ich posiela aj do zahranicia.

    OdpovedaťOdpovedať
  7. cache:

    Autorovi clanku by som odporucil vyskusat (resp. dozvediet sa o – ak su nepoznane) aj vinikajuce skla ruskej vyroby:

    Peleng 8mm f/3.5 – cena sa pohybuje od cca $340 (~230€)
    Zenitar-N 16mm f/2.8 – cena od $185 (~125€)

    OdpovedaťOdpovedať
  8. Rado:

    Tieto sklá sú trochu odlišné, ale samozrejme pre prípadných záujemcov stoja za zváženie. Peleng 8mm je circular-fisheye objektív pre fullframe, na APS-C dáva čiastočný kruh (t.j. nepokryje celé pole ako Samyang 8mm, ale nevykreslí ani celý kruh). Podľa testov na webe je obrazová kvalita Samyangu údajne o čosi lepšia pri nepatrne nižšej cene (ale opäť treba pamätať že Samyang je určený len pre APS-C).

    Zenitar 16mm sa pri svojom ohnisku hodí skôr na fullframe, kde predstavuje diagonálny fisheye objektív. Na APS-C pôsobí skôr ako širokouhlý objektív s veľkým skreslením než ako fisheye (koniec koncov u Canona dáva ekvivalent ohniska 25-26mm). Takže Zenitar 16mm je pre fullframe približne tým, čím je Samyang 8mm pre APS-C – t.j. poskytuje diagonálny zorný uhol 180°. Ale na občasné experimentovanie je zaujímavý hlavne cenou.

    OdpovedaťOdpovedať
  9. mildred:

    Jenom poznámka: s manuálním objektivem těžko budeš fotit v režimu P a S 😉

    OdpovedaťOdpovedať
  10. Miro:

    @mildred: No to je sice pravda, ale na P to funguje tamer ako v rezime A. No a v S-ku meria expezicu taktiez. Samozrejme ze to clonu nenastavi o to sa mus postratat ty. Tu islo o to ze spravne funguje meranie expozicie. Takze expozimeter ukazuje hodnoty expozicie. Pri nizsej rade DXX je mozne hodnoty expozicie iba odhadovat, pripadne postupovat metodou pokus, omyl.

    OdpovedaťOdpovedať
  11. Rado:

    @mildred: Vyššie Nikony v týchto režimoch naozaj dokážu exponovať korektne aj s manuálnymi objektívmi, kým pri Canone to zväčša skončí chybnou expozíciou.

    Paradoxne je to práve Nikon, u ktorého tiel nie je možné plnohodnotne využívať historické manuálne objektívy (napr. adaptované M42 – kvôli vzdialenosti od snímača a nemožnosti zaostriť na nekonečno), ktorý má priamo vo svojom firmware najlepšiu podporu manuálnych objektívov spomedzi všetkých značiek.

    OdpovedaťOdpovedať
  12. Riso:

    chcem sa opytat ci ma niekto skusenosti ako tento objektiv meria expoziciu s telom canon 40D…

    OdpovedaťOdpovedať
  13. Miro:

    Podla mňa nie ale ruku do ohňa za to nedám.

    OdpovedaťOdpovedať
  14. Rado:

    @Miro: veď si to poriadne prečítaj pred tým ako odpíšeš, nepýtal sa „či“ ale „ako“ 🙂

    @Riso: skúsenosti nemám, ale pravdepodobne bude fungovať tak isto ako iné manuálne objektívy (napr. M42 s adaptérom) – teda bude merať v režime A a indikovať pre/podexponovanie tiež v režime M.

    OdpovedaťOdpovedať
  15. Pavol kolárik:

    Jedna osoba formou inzerátu si založila biznis,ale zrejme nebude mať veľký úspech.Dotyčný sľuboval,že s predstihom objedná pre záujemcov objektívy Samyang s rôznymi bajonetmi.Samozrejme chcel finančnú zálohu.Inzerát bol uverejnený na stránkke http://www.fotoaparat.cz.Okrem iného sľuboval aj možnosť zohnania Samyangu na bajonet Olympus.Pokiaľ mám isté vedomosti,tak takýto bajonet firma nerobí.Takže nereálne sľuby netreba akceptovať a už vôbec nie posielať nejaké peniaze dopredu.Môže to byť podfuk.Ja som reagoval tak,že ak bude mať k dispozícii Samyang s bajonetom Olympus vtedy sa ozvem a peniaze zásadne vopred neposielam.Tým bola záležitosť uzavretá a dotyčný sa už neozval.Ak chcete mať istotu môže sa reagovať aj tak,že žiadna dobierka,ale prídete si objektív prevziať osobne.A budete na čistom.Vlastním Olympus E-520 a tieto fotoaparáty sú tak trochu v „nemilosti“ oproti ostatným značkam/nepopieram,že sú aj lepšie značky/,ale ja som s foťákom spokojný.Ozaj a počul niekto o Samyangu s bajonetom Olympus?

    OdpovedaťOdpovedať
  16. Pavol kolárik:

    @mildred: No iste,je to možné ale v A.

    OdpovedaťOdpovedať
  17. Miro:

    @Pavol kolárik: Samyang naozaj vyrába svoje objektívy aj pre systém 4/3 (Olympus) konkrétne 8mm f/3.5 a 85mm f/1.4. Otázne ale je použiteľnosť keďže pri tomto systéme je crop faktor 2. Ale na druhu stranu sklo s ekvivalentnou ohniskovou vzdialenosťou 170mm a svetelnosťou 1,4 môže byť zaujímavé.

    OdpovedaťOdpovedať
  18. Rado:

    @Pavol Kolárik: podvody cez inzeráty sú bohužiaľ v poslednej dobe naozaj čoraz častejšie, napríklad aj na paladixe sa toho o nich dosť popísalo. Asi musí byť človek hlavne veľmi obozretný…

    OdpovedaťOdpovedať
  19. Miro:

    @Pavol Kolárik: Rado: Ano, ano. Určite by som žiadal od neho daňový doklad keďže ide evidentne o nový tovar. Takýchto akože „obchodníkov“ nemám rád čo dodávajú aj bežný tovar na zálohu.
    PS: Neviem za aké ceny to ta dotyčná osoba predáva ale predajné ceny Samyangu sú približne 8mm/f3,5 = 230€, 14mm/f2,8 = 301€, 85mm/f1,4 = 240€

    OdpovedaťOdpovedať
  20. PavolŠ:

    len tak pre zaujímavosť http://www.photonet.sk/shop/samyang-objektivy/c_143.html aj s bajonetom 4/3

    OdpovedaťOdpovedať
  21. Filip:

    Je tu niekto kdo uz mal skusenosti s tymto objektivom? Mam vazny zaujem si ho kupit na Nikon D90, a chcem vediet ci staci tento alebo sa oplati investovat do fish eye objektivom inych znaciek (nikon, sigma…)

    OdpovedaťOdpovedať
  22. jojo:

    @Filip:
    Pozdravujem, ja pouzivam Peleng 8mm co je obdobny 8mm fisheye objektiv, na tejto stranke asi z neho nemam ziadne fotky, ale skus sem napr. su tam nejake:
    http://www.zazriva.net/index.php?page=foto_cat&skupina=542
    Ten samyang je obdobny, su tam urcite rozdiely, citaj napr. sem:

    http://www.martinkozak.com/?p=4941

    Myslim, ze je vzhladom na obcasne pouzivanie fisheye zbytocne investovat do sigma / nikon objektivu.. tieto su uplne v pohode. Ak treba viem na email na porovnanie poslat originaly nafotene Pelengom.

    OdpovedaťOdpovedať
  23. samyy:

    @Filip
    Mám ho štyri mesiace, používam ho na D5000. Je to dobrý objektív (už len ten uhol záberu 180 stupňov je úžasný), ale má aj svoje chyby.
    CHyby: 1. použiteľný len v manuálnom režime (Na začiatku je to trochu otravné- nastavovať čas, clonu, zaostrovať- ale časom sa to dá zvládnuť. Ja ním fotim vačšinou vonku. Najlepšie kreslí na F11, preto mám túto clonu nastavenú „napevno“ a mením len ex. čas. Zaostrujem pomocou zelenej bodky v hľadáčiku, navyše pri obrovskej hlbke ostrosti to takmer nie je potrebné.)
    2. na plnú dieru je kresba trochu slabá, mäkká. Preto na F3,5 fotím len výnimočne. V krajnom prípade fotím do RAWu, potom v počítači doostrím.
    3. minimálna zaostrovacia vzdialenosť je až 30cm-tak je napísané na objektíve. Môj subjektívny dojem je však taký, že je to o trochu viac. Preto sa napríklad nedajú robiť portréty.

    Plusy: 1. superširoké ohnisko, veľmi zaujímavý uhol pohľadu
    2. po priclonení kreslí naozaj výborne.(podľa mňa najlepšie na F11)

    Či si kúpiš tento objektív alebo radšej sigmu či nikona, je len na Tebe – a na hrúbke Tvojej peňaženky 🙂 . Oba sú svetelnejšie, zaostrujú automaticky ( sigma dokonca má vlastný motorček), majú kratšiu zaostrovaciu vzdialenosť. Či však aj oveľa lepšie kreslia, to neviem posúdiť. Ja tento samyang beriem ako kompromis – veľmi dobrý kompromis. Keby som na to mal, kúpil by som si nikona(alebo sigmu). No na občasné fotenie je úplne postačujúci a kľudne ho odporúčam.

    OdpovedaťOdpovedať
  24. rasťo:

    len by som doplnil – ten 14/2,8 nie je rectilinear, praveže má skreslenie nejakych -5,44% na APS-C (http://lenstip.com/239.6-Lens_review-Samyang_14_mm_f_2.8_ED_AS_IF_UMC_Distortion.html)
    ale rozlíšenie má asi najlepšie z ponuky čo je bomba za tu cenu

    no a všetky Samyang-y (8/3,5, 14/2,8, 85/1,4) s bajonetom K pre Pentax majú aj A-čkovú clonu

    OdpovedaťOdpovedať
  25. Emil:

    Tak som sa zacital do diskusie a musim aj ja nieco pridat:) Mam samyanga 8mm uz asi rok a neviem si ho vynachvalit. Na to ze ho pouzijem mozno 5 krat do mesiaca tak si myslim ze ta cena 250 eur je tiez smiesna oproti konkurentom Nikkor a Sigma. Aj ked kreslia lepsie ale zatvarat peniaze do niecoho co pouzivam minimalne vidim ako nenavratnu investiciu. Na tejto stranke http://www.mini-max.sk/category.php?id=128 ich pan predava. Bol som si osobne pre neho. Je to hned vedla Trencina. Ked som ho kupoval tak este nemali predajnu tak som bol v rodinnom dome pren. Mal som tu cest pouzivat aj 85 1,4 a tiez som si ho nevedel vynachvalit. CO sa tyka ostrenia a clony tak v tom tiez nevidim problem. Fotim s 300S a mam ho nastaveny ako prvy manual. A ukazuje vsetko presne. Fotim na RAW a plny manual. Takze miesto pootocenia ukazovakom na fotaku pootocim clonovym kruzkom. Fotky su ostre od 5,6 a vyssie. Pri clone 16 staci zaostrit na 3m a je ostre vsetko. Preto ked fotite a potrebujete obcas vyfotit nieco kam sa nevojdete zo standardnym sklom tak je Samyang 8mm idealne riesenie. Aspon pre mna. Najcastejsie pouzivam Tokinu 12-24mm a Sigmu 30. A ako vravim aj 5 krat do mesiac Samyang. Takze nebojte sa a kupujte a urobte si radost. Budete prekvapeny pohladom na svet cez rybie oko:)

    OdpovedaťOdpovedať
  26. Peter:

    Používam Samyang 8mm rybie oko asi rok a som s ním veľmi spokojný. Kúpil som ho v BA v kamennom obchode, pred kúpou vyskúšal. Používam ho na Olympus E-520 – vyrábajú aj takýto bajonet – a bez problémov fungujú vsetky fiunkcie, ktoré fungovať majú, aj expozimeter. Vzhľadom na to že rybie oko používam asi 80 krát za rok je to veľmi dobrá investícia, určite lepšia ako do rybieho oka zvučných značiek, ktoré stoja niekoľkonásobne viac. Manuálneho zaostrovania sa nebojte, pri takej hĺbke ostrosti nemusíte mať obavu. Výborne zvláda fotografovanie aj v sťažených podmienkach. Odporúčam každému, „olympusákom“ obzvlášť.

    OdpovedaťOdpovedať
  27. Ivan:

    Čítal som túto diskusiu a našiel som tam narážky, ktoré sa pravdepodobne týkali mojej osoby. Preto musím reagovať a uviesť veci na pravú mieru.
    Predával som Samyang 8 mm z dovozu s tým, že som naozaj požadoval zálohu. Je to pomerne zriedkavý objektív, tak som ho nechcel kúpiť vopred a potom ak by som ho nepredal čo s ním.
    Tí, ktorí mi zaplatili zálohu, všetci dostali objektív aj s daňovým dokladom, jednalo sa o nový objektív so zárukou.
    Netreba strašiť ľudí, Slovensko je malé a v oblasti fototechniky sa dá ľahko prísť na to kto je kto. Po overení nemôže byť problém zaplatiť zálohu. Kto sa bojí, nech nechodí do lesa, a ten kto do toho lesa ide, nemá mať strach.
    Prajem všetkým príjemné fotenie a ak budete niečo potrebovať, som vám k dispozícii.

    OdpovedaťOdpovedať
  28. Tomyno:

    Zdravim viete mi povedať ako funguje sklo samyang 8mm f/3,5 na tele Nikon D90 zevraj to nevie meriať expoziciu ako pri vyšších rada tiel od NIKONU.
    Dik za odpoveď

    OdpovedaťOdpovedať
  29. Miro:

    Na D90 netušim. Ale s radou D200/300 to meria dobre pretože tato rada ma aj prenos mechanicky nastavovatelnej clony. Podla mňa bude dobre meriať s najvačšou clonou ostatne bude treba odhadnuť.

    OdpovedaťOdpovedať
  30. Barbos:

    Používam Samyang 8mm F/3,5 už vyše roka na fotoaparáte Olympus E-520, kúpil som ho v Prolaika v BA. Som s ním veľmi spokojný.

    OdpovedaťOdpovedať
  31. laci:

    Zdravim…ma niekto skusenosti ako funguje samyang 8mm f/3,5 s canon eos 1100d?

    OdpovedaťOdpovedať
  32. megachaos:

    S Canonom 1100D funguje velmi dobre. Ak som nieco neprehliadol, tak aj meranie expozicie funguje korektne.

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár