Carl Zeiss Distagon T* 2,8/25 ZF.2

17.4.2013 / / Zobrazené 7 571 krát

Carl Zeiss, legenda medzi výrobcami objektívov. Pred nedávnom sa mi dostal do rúk objektív, ktorého výrobcom je práve legendárna firma optických prístrojov Zeiss.

Označenie ZF.2 naznačuje, že ide o objektív vybavený elektronikou, a tak je ho možné opužiť aj s telami DSLR Nikon, ktoré nemajú mechanický prstenec na prenos clonového čísla. Clona je ovládaná z tela zrkadlovky, a tak sa clonové číslo nastavuje elektronicky na tele, ako na všetkých DSLR od Nikonu. Objektív je samozrejme vybavený aj mechanickým prstencom nastavenia clony, a tak je na niektorých fotoaparátoch možná aj táto alternatíva.

Zaostrovanie je mauálne a veľmi presné, na preostrenie z nekonečna na 0,17 m je potrebné ostriacim krúžkom otočiť takmer o 360 stupňov. Ostrenie ide príjemne z tuha bez akejkoľvek vôle. Poctivá 460 gramová celokovová konštrukcia zaručí dlhoročné používanie bez toho, aby sa časom dajaká vôla v ostrení vôbec objavila. Preostrovanie sa nezaobíde bez prehmatávania, ale zato presnosť ostrenia je takto zaručená. Posledný člen sa neotáča a tak použitie 58mm polarizačných filtrov je bezproblémové.

Optickú zostavu tvorí 10 elementov v 8-mich skupinách. Sklo je určené pre plno formátové FX aj kinofilmové zrkadlovky. Pri tomto formáte sú snímacie uhly 80°/70°/50° (diag./horiz./vert.). V balení je aj veľmi zaujímavo riešená celokovová slnečná clona.

Celkový dojem z objektívu je výborný, poctivá precízna robota, akú poznáme ešte z éry kinofilmových zrkadloviek. Prvé dve – tri hodiny som si zvykal na manuálne ostrenie, doteraz som používal iba AF. Na druhý deň mi už ani neprišlo že musím niečim krútiť aby som zaostril, skôr mi to robilo radosť. Moje záverečné hodnotenie je jednoznačné. Je to výborný objektív aj keď za vyššiu cenu, kvalita stredu obrazu je vynikajúca. Rohy obrázkov sú na nízkych clonových číslach mäkké, ale priclonením sa obraz v rohoch zlepšuje. Použiteľné sú aj vysoké clonové čísla f16 a viac, pri niektorých objektívoch, ktoré som mal, boli tieto hodnoty takmer nepoužiteľné.

Technické podrobnosti si môžete prečítať aj na stránke výrobcu.

Za zapožičanie objektívu ďakujeme spoločnosti Dva2ya s.r.o.

Snímky testovacieho obrazca z Nikonu D300 (snímač APS-C)

Ľavý horný roh
Stred
f2,8
f3,2
f3,5
f4
f4,5
f5
f5,6
f6,3
f7,1
f8
f9
f10
f11
f13
f16
f18
f22

Využi jedinečnú príležitosť, aká sa už možno nikdy nezopakuje, a zanechaj nám prvý komentár ku tomuto článku! :-)

Zanechať komentár