Discofilm – čistenie snímača pomocou gélu

17.3.2014 / / Zobrazené 7 184 krát

Koncom roka 2013 Miro narazil na zaujímavé video ukazujúce postup čistenia snímača DSLR pomocou gélu Discofilm. A keďže Miro neváha, ale stavia (teda vlastne, skúša a testuje) rovno objednal doživotné balenie gélu z nemecka. Vrámci klubu sme postup úspešne testovali na telách Nikon D200 a Canon EOS 20D. Ako naše pokusy dopadli?

Discofilm je primárne určený na čistenie audionosičov – CD a platní. Ako však úspešne zistili autori videa uvedeného nižšie, funguje spoľahlivo aj na snímače DSLR. Gél má hustú konzistenciu (podobnú medu) a po nanesení v priebehu 1-2 hodín stvrdne na pružný, priehľadný film. Tento sa dá následne stiahnuť z ošetrovaného povrchu, a spolu s ním dôjde ku stiahnutiu všetkých drobných nečistôt, dokonca do určitej miery aj mastnoty.

Keďže video je v nemčine, zhrnieme v skratke uvedený postup:

  1. Fotoaparát prepneme do režimu čistenia, v ktorom dôjde ku otvoreniu závierky a odklopeniu zrkadla.
  2. Jemným štetcom nanesieme tenkú vrstvu gélu, a rovnomerne ju rozotrieme na krycie sklíčko snímača. Dávame pritom pozor, aby gélu nebolo priveľa, a nezatiekol nám mimo krycie sklíčko.
  3. Telo odložíme tak, aby ležalo vodorovne (to dosiahneme odstránením očnice alebo vhodným podložením) a bajonet prikryjeme, aby sa dnu zbytočne neprášilo.
  4. Necháme gél 1-2 hodiny vytvrdnúť.
  5. Následne je možné vyčistiť komoru zrkadlovky stlačeným vzduchom alebo balónikom – v tejto fáze sa nám uvoľnený prach neusadí na snímači.
  6. Do rohu snímača nanesieme opäť trochu čerstvého gélu – následne vystrihneme pásik papiera v tvare šípky, pinzetou ho položíme do rohu snímača, a pritlačíme štetcom tak, aby hrot šípky bol presne v rohu. Papierik si vopred vytvarujeme, aby opačný koniec nepriliehal ku snímaču – aby ho bolo neskôr možné ľahšie uchopiť pinzetou.
  7. Necháme 30 minút vytvrdnúť gél tak, aby sa papierik napevno prilepil.
  8. Uchytíme papierik za voľný okraj, a jemným pohybom odlepíme rohovú časť gélového filmu, následne opatrne stiahneme celý film zo snímača, spolu s nečistotami.

Naše skúsenosti

Batériu doporučujeme pred začiatkom práce nabiť na plnú kapacitu. Ja som použil síce nabitú, ale niekoľko rokov starú (pôvodnú) batériu Canon, a keď mi fotoaparát po 2 a pol hodine začal pípať (vo fáze, keď bol na snímači nalepený papier) tak mi to na pracovnej pohode nepridalo. Z tohoto dôvodu chýba fotka tejto fázy postupu. V rýchlosti som pinzetou uvoľnil zaschnutý film, a za 2 sekundy ho v panike vytiahol von – našťastie to išlo bez problémov a film zostal v jednom kuse. Potvora jedna! Nečakal som, že v režime čistenia senzoru dôjde k vybitiu tak rýchlo…

Druhá možnosť je Mirov postup – medzera medzi závierkou a senzorom je predsa len nejaký ten jeden-dva milimetre, takže vo fáze keď máte nanesený gél je možné fotoaparát vypnúť. Miro ho takto nechal vytvrdnúť cez noc, ja som na tento postup odvahu nemal.

Na konci som spravil rýchly porovnávací záber. Senzor nie je „ako nový“, ale narátal som len dve nečistoty – rozdiel medzi stavom „pred“ a „po“ je priepastný. Koniec koncov, nečistil som ho … dosť dlho (od posledného použitia sady Green Clean – niekedy v roku 2007-2008) a bolo to už vidno aj na fotkách krajiny a prírody. 🙂

Gél sa dá samozrejme použiť aj na iné povrchy – Miro takto úspešne vyčistil prednú šošovku objektívu. Objednať je ho možné na stránke výrobcu v 500 ml alebo 320 ml baleniach. Poteší nás ak sa v komentároch podelíte o vaše skúsenosti s čistením snímačov, keďže možných postupov je viac, a toto je len jeden z nich.

Na záver obvyklé upozornenie: čistenie snímača je jemná operácia, pri ktorej si (pri troche neopatrnosti alebo smoly) môžete zničiť fotoaparát. Čistenie opísané v tomto teste podstupujete na vlastné riziko. Ak sa na to necítite, zverte čistenie najbližšiemu servisu. Nevravte, že sme vás nevarovali! 🙂

Využi jedinečnú príležitosť, aká sa už možno nikdy nezopakuje, a zanechaj nám prvý komentár ku tomuto článku! :-)

Zanechať komentár