Objektívy M42 – 1. Úvod

22.1.2008 / / Zobrazené 20 432 krát

Objektívy M42Každý kto si raz kúpi zrkadlovku čoskoro zistí, že objektívov nikdy nie je dosť. No pre nás, ktorí sa fotografiou neživíme, nastáva vážny problém: ako obhájiť nezanedbateľné výdavky v rodinnom rozpočte? Objektívy patria ku najdôležitejšej časti fotografickej výbavy, a na výslednej obrazovej kvalite sa podpisujú omnoho výraznejšie než samotné telo (toto veľmi rýchlo zistia všetci ktorí fotili seťákom od Canonu 🙂 )


Závit M42 x 1mm bol prvýkrát použitý v zrkadlovke Zeiss Ikon Contax S v roku 1947. Postupne ho vo svojich fotoaparátoch začali používať aj iní výrobcovia, a v dobe manuálnych zrkadloviek sa stal de facto štandardom. Bez autofocusu nebolo potrebné žiadne elektrické prepojenie medzi telom a objektívom, clona sa nastavovala prstencom na objektíve. Toto bolo samozrejme obrovskou výhodou pre samotných zákazníkov – širokú paletu dostupných objektívov bolo možné používať, bez väčších problémov s kompatibilitou, a nezávisle od výrobcu, na všetkých zrkadlovkách vybavených závitom známym pod skratkou M42.

Neskôr bol závit M42 nahradený bajonetovými riešeniami poskytujúcimi vyšší komfort a rýchlosť pri výmene objektívov. A s príchodom automatického zaostrovania, optických stabilizátorov, atď, boli objektívy rozšírené o vlastnú riadiacu elektroniku, a rozhranie pre komunikáciu s fotoaparátom. Tu už však šiel každý výrobca svojou vlastnou cestou, a niečo ako štandard neexistuje.

DSLR a objektívy

Ako som spomínal v úvode, samotný objektív je pre výslednú fotku dôležitejší než telo. V dobe kinofilmu dobre fungujúce telo nemalo dokonca žiadny vplyv na fotku, za predpokladu že závierka fungovala správne a neprepúšťalo svetlo. V dobe DSLR je situácia trochu zložitejšia, no stále je objektív tou časťou, ktorá sa na kvalite výsledného obrazu podieľa najviac.

Ak ako príklad použijeme DSLR od Canonu, tak modely s 8MPix snímačom 350D (amatérske „entry-level“ telo) a 30D (poloprofesionálne „prosumer“ telo) používajú síce nepatrne odlišný snímač, no výsledná fotka, ak bude spravená tým istým objektívom na oboch telách s rovnakými nastaveniami, bude prakticky bez rozdielov. Ak však použijeme na drahšom 30D setový zoom objektív EF-S 18-55 (na 50mm), a na lacnejšom 350D pevný objektív EF 50mm, bude fotka z amatérskeho tela 350D viditeľne lepšia. Samozrejme, tieto telá sa líšia (ergonómiou, hľadáčikom, materiálmi…) no samotný výsledok – teda fotografiu – ovplyvní predovšetkým objektív.

No a to je kameň úrazu. Kvalitné objektívy niečo stoja. Teda, vlastne stoja naozaj dosť. A keď sa k tomu pridá troška vášne (či už zberateľskej a fotografickej) tak človek (zberateľ alebo fotograf) rýchlo narazí na finančný strop. Pre základné fotenie tu už máme setový objektív, no neskôr ho nahradíme kvalitnejším základným zoomom v podobnom rozsahu. Prikúpime nejaký dlhší zoom, pre ktorý sa využitie nájde tiež. Ak nás začne baviť širokouhlá fotografia, treba ďalší kus skla. Makro je tiež vďačný žáner… a pre portréty by sa hodilo niečo veľmi sveteľné… Asi netreba menovať ďalej.

DSLR a M42

Majú teda M42 objektívy dnes, v dobe DSLR, ešte nejaké miesto? Predsa len áno – M42 objektívy je možné používať aj na dnešných, moderných DSLR telách pomocou jednoduchého adaptéra. Samozrejme, toto riešenie má svoje klady, zápory a úskalia, ktoré skúsim vymenovať aspoň v skratke:

Klady:

  • množstvo opticky kvalitných objektívov – pevné ohniská, makro objektívy, atď.
  • samozrejme veľmi priaznivá bazárová cena

Zápory:

  • nižší komfort pri výmene objektívu
  • manuálne ostrenie
  • meranie expozície zaclocením objektívu (tzv. stop-down metering)
  • obmedzené možnosti pre DSLR Nikon

Kolekcia M42 objektívov

Záver

Ak sa bavíme o akýchkoľvek objektívoch, tak tie s pevným ohniskom majú prakticky vždy lepšiu optickú kvalitu než objektívy s premenlivou ohniskovou vzdialenosťou (zoom). Dôvod je hlavne v ich jednoduchšej konštrukcii – a z toho vyplývajúcej menšej potreby kompromisov pri ich návrhu. Často poskytujú okrem lepšej svetelnosti aj lepšiu kresbu, menšie skreslenie, aberáciu.

Práve tu je miesto pre M42 objektívy – staré objektívy klasickej konštrukcie s pevným ohniskom nebudú zrejme lepšie ako súčasné pevné objektívy od Canonu a Nikonu, často však poskytnú lepšiu obrazovú kvalitu než súčasné, hlavne lacnejšie, zoom objektívy. A to všetko pri cene ktorá je výrazne nižšia než cena moderných pevných objektívov.

Medzi M42 objektívmi sa tiež nájde mnoho takých, ktoré vynikajú v jednej konkrétnej oblasti a hodia sa na určité špecifické použitie, napríklad pre makro (Flektogon 35/2.4), architektúru (Flektogon 20/4), a pod, ale fotoamatér, ktorý sa v danej oblasti pohybuje len občasne (a neziskovo) ťažko obetuje niekoľko tisíc (prípadne niekoľko desaťtisíc korún) za moderný jednoúčelový objektív.

Tento článok by mal byť úvodom ku kratšej sérii zameranej na použitie M42 objektívov na súčasných DSLR telách. V ďalších častiach by som chcel postupne rozobrať špecifiká pri práci s týmito objektívmi, a tiež sa podrobne venovať objektívom s ktorými som pracoval a ich vlastnostiam, prípadne porovnaniu so súčasnými objektívmi. Akékoľvek pripomienky, nápady alebo návrhy uvítam v komentároch pod článkom.

Objektívy M42 – 1. Úvod
Objektívy M42 – 2. Použitie v praxi
Objektívy M42 – 3. Pár slov o adaptéroch

13 komentárov ku článku “Objektívy M42 – 1. Úvod”

  1. jojo:

    Pridi si pozicat dalsie kuzy do testu 😉

    OdpovedaťOdpovedať
  2. Miro:

    „Tu už však šiel každý výrobca svojou vlastnou cestou, a niečo ako štandard neexistuje.“
    Tu by som si dovolil malú poznámku. Kedže musi byť vždy nieaka výnimka, Fujifilm používa na svojich DSLR bajonet Nikon F.

    OdpovedaťOdpovedať
  3. Rado:

    @Miro: Pravdu hovoríš, no situácia pri DSLR Fujifilm je trochu špecifická – od začiatku vývoja svojich DSLR úzko spolupracovali s Nikonom, a všetky ich moderné DSLR (rada Sx Pro) preberajú vlastne kompletné telá od Nikonu vrátane bajonetu. Fujifilm si však vyrába vlastné „vnútro“ – snímač, software, atď.

    OdpovedaťOdpovedať
  4. mkn:

    Seriál vyzerá byť veľmi lákavý. Dúfam, že ten týždeň do ďalšieho dielu ubehne veľmi rýchlo. Veľmi som zvedavý na priame výsledky testov staré manuálne M42 objektívy verzus súčasne predávané objektívy.

    OdpovedaťOdpovedať
  5. pedro:

    Zdravim 😉 no tak ma zaujal jeden zo zaporov „obmedzené možnosti pre DSLR Nikon“ co to v skutocnosti pre mna ako majitela fotoaparatu nikon znamena???

    OdpovedaťOdpovedať
  6. Rado:

    @pedro: Toto by som rád podrobne rozobral v jednom z pokračovaní, no v skratke: vzdialenosť snímača od bajonetu u DSLR Nikon je väčšia než bola u SLR so závitom M42. Z toho dôvodu je M42 objektív pri použití na DSLR Nikon ďalej od snímača, a nie je možné zaostriť na nekonečno.

    Toto je možné riešiť špeciálnym adaptérom, ktorý obsahuje optický element a umožní zaostriť na nekonečno, no ide o ďalšie sklo v optickej ceste, takže znižuje kvalitu obrazu, a zároveň je tento adaptér drahší. Bez takéhoto adaptéra nie je možné ostriť na nekonečno, a tak sa objektívy dajú využiť len obmedzene (napr. pre makro)

    OdpovedaťOdpovedať
  7. Miro:

    Celkom zaujimave clanky som nasiel na polskom webe http://digital-m42.com. Pozor iba pre Nikonákov!!! 😉

    OdpovedaťOdpovedať
  8. Rado:

    @Miro: Tuším poľsky rozumiem lepšie keď hovoria, než keď to mám čítať. No ten web vyzerá zaujímavo. Toto je ale kruté: http://digital-m42.com/archives/nikon-vs-canon/

    Úbohý foťák. Každopádne, výsledkom testu je aj to že L-kové objektívy toho asi vydržia vcelku dosť! 😀

    OdpovedaťOdpovedať
  9. fototurista:

    Prosim o radu , hladám objektiv ZOOM 28-70 alebo35-135 pre Prakticu MTL 3 zavit M 42

    OdpovedaťOdpovedať
  10. Rado:

    @fototurista: Priznám sa, že som zatiaľ žiadny M42 zoom v ruke nemal, iba pevné sklá, takže neviem veľmi poradiť, ale doporučujem pozrieť stránku http://m42.artlimited.net/site_lenses.php, kde je pomerne rozsiahla tabuľka M42 objektívov vrátane zoomov, pri niektorých sú aj ukážkové snímky. Držím palce pri výbere a zháňaní! 🙂

    OdpovedaťOdpovedať
  11. Julius Baran:

    Pekne ďakujem som z toho trocha zmetený, je toho moc veľa informácii.

    OdpovedaťOdpovedať
  12. Jakub:

    Dobry den, ked si kupim adapter na nikon pre tento typ objektivu by som chcel pouzit objektivy carl zeiss jena ktore su tak tiez srubovacie. Bude to kompatbilne? A este by som chcel vedet aku redukciu pouzit na objektiv minolta takziez plnu mechaniku. Dakujem za odpoved

    OdpovedaťOdpovedať
  13. Rado:

    @Jakub: Tej prvej otázke bohužiaľ celkom nerozumiem – ak to budú Carl Zeiss Jena objektívy so závitom M42, tak s adaptérom M42 na Nikon to kompatibilné bude, ale ak to bude adaptér bez skla tak nebude možné ostriť na nekonečno.

    Čo sa týka Minolty, tak tam sú dva bajonety – starší MD a novší (súčasný) AF. Pre ten AF by teoreticky malo byť možné spraviť adaptér na Canon EF (ak by bol hrubý 0.6mm tak by sa dalo ostriť na nekonečno). Ak sa bavíme o starom MD tak tam je potrebné podobne ako pri M42 aby obsahoval optický člen, bez toho by sa na nekonečno zaostriť nedalo. Na eBay som takéto adaptéry videl (Minolta MD na Nikon, s optickým členom) takže zohnať sa bežne dajú.

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár