III. zraz fotoklubu Osnica – tunelársky

14.5.2008 / / Zobrazené 10 999 krát

Stručné info: Podarilo sa to! Po mesiacoch diskusií o tunelárskom fotozraze sme sa reálne rozhýbali. Ideál bol prejsť všetky tunely v oblasti Harmanca. Kvôli nášmu veľmi prepychovému voľnému času sme sa len tak tak dohodli na jednom spoločnom dni.

Bola sobota 10.5.2008. Budík 6:00 ráno. Rizoto, ktorý sa najviac nevedel dočkať, prišiel po mňa o 10 minút skôr. Za odmenu ma zobral do svojho perfektného, zhodou okolností môjho nedávno najobľúbenejšieho auta.

Cesta za tunelmi

Najbližšie medzipristátie sme mali u Rada pred potravinami. Svoje meškanie šikovne vyvážil aspoň tatrankou. 🙂 Joja sme nalodili o par minút neskôr v Párnici.

Ide sa smer Harmanec. Aby to nebolo také jednoduché a priamočiare, tak sme rafinovaným spôsobom odbočili v Sučanoch z cesty. Jojo nám chcel ukázať pekné miesta v Turci. Prvé zastavenie bolo v Turčianskej Štiavničke v parku na anglický spôsob. Tu bolo prvé oprašovanie a nastavovanie fotomatrošu.

Cesta do Harmanca bola nakoniec dlhšia ako sme čakali. Je to nádherný kraj, ale komplikovaný. Nádherné výhľady, divoké kone, vychladená kofola, zaujímavé kopce sme ako tak zvládli prekonať. Ale nepresné mapy, pomalé autá a rýchlo postupujúce slnko sme podcenili.

Parkujeme auto o 10:45 pri drevenici lesných robotníkov v časti Horný Harmanec. Cestou hore Túfenskou dolinou sa nevieme vynadívať ako je dôkladne ručne vydláždený potok a svahy zo skál. Tiež veľmi pekne urobené prípojky potokov do hlavného koryta. Cesta hore je stále pekná asfaltka na bicykel.

Prichádzame ku Harmaneckému portálu Čremošnianskeho tunela. Tam sa už naplno rozozvučali zrkadlá a uzávierky foťákov. Ja som si aj sem tam skúsil blesk. Teraz ľutujem, že som s bleskom neexperimentoval viac. 🙁 Následne sme prešli (pozn. webmastera: k nevôli niektorých členov) Túfenský (50m) a Rabkynský (197m) tunel, cez ktorý sme šprintovali ako o život. Bolo nám veľmi ľúto, že cez ne neuvidíme prechádzať žiadny vlak. Vedeli sme o jednom osobáku, ktorý mal ale prechádzať až o 3 hodiny. Ešte sme si pozreli Kosiensky tunel (70m) cez ktorý sme už nešli. Za ním nasleduje železničná stanica Harmanec Jaskyňa.

Po následnom presune do Bystrickej doliny sme robili photosession na konci slučky, na rozhraní tunelov Japeňský 1 (1133m) a Japeňský 2 (756m). Čakali sme, že uvidíme most niekde vysoko nad cestou. V skutočnosti je to pod cestou v potoku nenápadný úsek koľajníc. Dĺžka medzery medzi tunelmi by mala byť 31m, most je vysoký asi 1,5 metra. Podľa našich výpočtov (resp. odhadov) sme očakávali, že vlak tadiaľ bude prechádzať približne o 13:50. V skutočnosti išiel o 13:53, takže sme to odhadli pomerne presne. Všetci štyria sme sa rozmiestnili na svoje určené miesta, namierili 5 foťákov a čakali. Slnko pomaly zapadalo a zrazu sa rozfúkal strašne nepríjemný studený vietor. Po chvíli nám došlo, že to vlak vytláča vzduch z tunela. Vlak Zr 1842 Turčan (BB-ZA) tadiaľ prešiel za 3 sekundy. Veľmi krátky čas na pokojné fotenie. 🙂

Následne sme (bez Joža) vyliezli na medzeru medzi tunelmi Japeňský 2 a Grehelský 1 (1300m), odkiaľ vyletel ten vlak, ktorý Rizoto skoro nestihol 🙂 Jojo ten vlak fotil z doliny na protiľahlom svahu. Tam sme videli zrýchlený vlak 1841 Strečno (ZA-BB).

A chceli sme toho stihnúť ešte oveľa viac.

Poznámka na záver: neprechádzajte tunelmi, pokiaľ nemáte prehľad o všetkých vlakoch! Na tejto trati sa pohybujú aj osobné vlaky ktoré nestoja v žiadnej z Harmaneckých staníc, a tiež nákladné vlaky ktoré vo verejnom cestovnom poriadku nie sú uvedené! Aj keď sa môže zdať, že prípadný vlak v tuneli zbadáte včas, pri rýchlosti okolo 70km/h ho zbadáte (a začujete), hlavne v tuneloch ktoré nie sú priame, len pár sekúnd pred tým ako sa objaví. Ak nepoznáte grafikon, tunely zásadne obchádzajte, a ak poznáte grafikon, tak radšej tiež.

10 komentárov ku článku “III. zraz fotoklubu Osnica – tunelársky”

  1. Leno:

    No vy ste blazni 🙂
    Ale fotky pekne

    OdpovedaťOdpovedať
  2. Rado:

    Ja by som ešte chcel vyjadriť obdiv nad tým, že sa v tej dobe (1938-1940) podarilo naprojektovať, a postaviť, túto trať v mimoriadne náročnom teréne s takou presnosťou.

    OdpovedaťOdpovedať
  3. jojo:

    Ja takisto skadam poctu projektantom a realizatorom tejto stavby.. hlavne ked si clovek predstavi, co to vsetko obnasa, ze to dokazali v tych rokoch a za taky kratky cas, pre porovnanie, kolko to trva v dnesnej dobe za podstatne inych technologickych moznosti.
    Trebalo by tu hodit asi tu linku s popisom stavby.

    OdpovedaťOdpovedať
  4. MATUS:

    Fakt pekne fotky, inspirovali ste ma…. asi si kupim takyto fotak 🙂

    OdpovedaťOdpovedať
  5. mkn:

    🙂 Pomaly Matus. Toto isto nie je dovod pre kupovanie fotaka. Taketo fotaky maju aj vela nevyhod. Su hlavne trochu drahe a tazke. Poznam vela ludi ktori si kupili fotak lepsi ako mam ja, ale nefotia s nim. A aj ked obcas fotia, tak fotia rovnako ako by fotili s fotakom v mobile. Najprv zacni vela fotit kompaktom, vela premyslaj o svetle a kompozicii a az ked narazis na fyzikalne limity kompaktov, zacni premyslat nad zrkadlovkou.

    OdpovedaťOdpovedať
  6. jojo:

    Tu je ten link, pekny popis tunelov, aj vystavby. Zaujimave citanie!
    http://www.rail.sk/skhist/tunely/170.htm

    OdpovedaťOdpovedať
  7. fototurista:

    Je to pekné a z úctou sa pozerám na šikovnosť fotografov,lebo toto fotiť potrebuje aj kúsok šťastia a smelosti.Niekoľko rokou som bol rušňovodič tak viem ,že toto zdokumentovať nie je výlet pre bežného turistu.

    A teraz odbočím,hľadám zariadenie ktoré sa nasunie na foto hľadáčik a takto sa zaostruje.Obraz sa premieta na malom monitore aké majú digitálné stroje.Toto zariadenie som spozoroval u pána v Tatrách .Pre krátkosť času mne nemohol dať presnú informáciu odkiaľ to má, prichádza električka a ja som musel nasadať,Zariadenie mal na B X 20.

    s úctou fototurista

    OdpovedaťOdpovedať
  8. Rado:

    @fototurista: Ďakujeme za komentár, mňa osobne vlaky a železničné stavby fascinovali už od detstva!

    To zariadenie, ktoré spomínate, by mohol byť ZIGview. Bola to novinka na PMA 2006, píše sa o ňom napríklad tu:
    http://www.grafika.cz/art/vse/pma-stripky-2006-2.html

    Neviem či sa to dá zohnať aj u nás, ale odhadujem že to nebude práve lacná záležitosť.

    OdpovedaťOdpovedať
  9. jojo:

    Vypada ze jesu na svete i vacsi buazni ako my 🙂
    http://turiec.sme.sk/c/4992110/do-zeleznicneho-tunela-chodia-turisti-na-prechadzky.html
    Opakujem slova z clanku:
    Neprechádzajte tunelmi, pokiaľ nemáte prehľad o všetkých vlakoch – aj nakladnych!! 🙂

    OdpovedaťOdpovedať
  10. IVAN TUNELAR:

    SUPER KRASNE FOTKY KUKAL SOM VSETKY SU JEDINECNE PREKRASNA JEDINECNA PRIRODA SCENERIA TUNELI JAK Z ROZPRAVKY MAM SYLNI GREE LED LEIZER LAMPAS DO 1 KILOMETRA AKURAT TAM CAUTE PISTE MI CAKAM

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár