FxIF – Firefox plugin pre zobrazenie EXIF

6.7.2008 / / Zobrazené 6 691 krát

Minule som, čisto náhodne, narazil na zaujímavý plugin pre prehliadač Firefox – FxIF – ktorý slúži na zobrazenie základných EXIF údajov priamo v prehliadači. Ide o šikovnú pomôcku – EXIF údaje po nainštalovaní pluginu nájdete priamo vo vlastnostiach obrázku.

Plugin síce zobrazuje len základné údaje (model fotoaparátu, dátum a čas, ohnisková vzdialenosť, údaje o expozícii) ale hlavnou výhodou je ich okamžitá dostupnosť v štandardnom dialógu pre zobrazenie vlastností obrázka – ten je po inštalácii pluginu rozšírený o sekciu „EXIF Data“. Takže pre prístup ku EXIF údajom na akejkoľvek webstránke stačí kliknúť na fotografiu pravým tlačidlom myši, a zvoliť „Properties“ / „Vlastnosti“. Plugin tiež umožňuje skopírovanie zobrazených EXIF údajov v textovej forme do schránky.

FxIF Plugin

Alternatívou je ďalší plugin – Exif Viewer – tento umožňuje prístup ku oveľa detailnejšiemu výPlugin Exif Viewerpisu EXIF údajov fotografií v samostatnom okne. Plugin po nainštalovaní do kontextového menu obrázkov pridá novú položku „View Exif Data“, pomocou ktorej sa zobrazí okno pluginu a automaticky sa načíta zvolený obrázok. Okno pluginu je možné otvoriť aj priamo z menu „Tools“ / „Nástroje“, kde pribudne položka „Exif Viewer“. Po otvorení okna je možné zadať buď URL adresu obrázku na internete, alebo cestu ku lokálnemu súboru.

Záver a krátke hodnotenie

Osobne mi plugin Exif Viewer pripadá trochu ťažkopádny, aj keď samozrejme jeho možnosti sú širšie. Ide len o moje čisto subjektívne hodnotenie. Každý má možnosť vybrať si plugin ktorý mu viac vyhovuje, ja ostávam verný pluginu FxIF.

Obidva pluginy je možné stiahnuť a nainštalovať tu:

Ak poznáte iné zaujímavé pluginy pre Firefox, alebo pre iné prehliadače, ako vždy uvítame vaše komentáre v diskusii pod článkom.

3 komentáre ku článku “FxIF – Firefox plugin pre zobrazenie EXIF”

  1. Miro:

    Plugin FxIF použivam už pár rokov (slovom, dva roky 🙂 ) a môžem ho len odporučiť.

    OdpovedaťOdpovedať
  2. Pavol kolárik:

    Dobrá pomôcka možno,ale rád by som stiehol v českej verzii.

    OdpovedaťOdpovedať
  3. Rado:

    @Pavol kolárik: Pozeral som sa na to, a plugin obsahuje českú lokalizáciu, nedá sa však manuálne prepnúť. Automaticky vyberie jazyk, zrejme podľa toho v akom jazyku je Firefox, a ak daný jazyk nemá, použije angličtinu. Slovenská lokalizácia zatiaľ dostupná nie je, ale v prípade záujmu sa dá s autorom dohodnúť a vytvoriť vlastný preklad.

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár