Kalibračná sonda X-Rite Eye One Display 2

30.1.2009 / / Zobrazené 9 431 krát

Pre presné nastavenie farieb monitorov sa používajú kalibračné sondy, jednu takúto sondu sa mi podarilo otestovať.

Spoločnosť X-Rite vyrába kalibračné sondy Eye One pre kalibráciu, profiláciu LCD, CRT monitorov a  notebookov. Mne sa dostala do rúk sonda Eye One Display 2. V ponuke je aj jej odľahčená verzia Display LT ktorá ma iný firmware a neponúka niektoré funkcie, ako napríklad overenie kalibrácie po určitom čase. No pre amatérskych pokročilých fotografov a grafikov je aj táto verzia postačujúca.

Balenie obsahuje samotnú sondu, kryt na meranie svetla prostredia, závažie, software a samozrejme zopár papierov. Inštalácia z priloženého CD je štandardná a bezproblémová. Pripojenie sondy cez USB port je potrebné urobiť až po inštalácií softwaru, po jej pripojení si systém vyžiada doinštalovanie ovládačov.

Na začiatku kalibrácie je potrebné vybrať spôsob kalibrácie, na výber je jednoduchá a pokročilá kalibrácia. Ja vám popíšem jednoduchú verziu. Po jej zvolení si sprievodca vypýta nastavenie typu monitora – LCD, CRT alebo display notebooku. V tejto fáze pripevníme sondu na monitor a spustíme samotné meranie, ktoré trvá pár minút, zatiaľ si môžeme odskočiť alebo sa pokochať farebnými štvorčekmi a obdĺžničkami na monitore.

Po ich zmeraní kolorimetrickou sondou program zobrazí výsledok vo forme grafického znázornenia profilu korekcie RGB kanálov grafickej karty, ako aj celkového gamutu monitora. Stlačením tlačidla Before/After si môžeme prezrieť výsledok kalibrácie kde si prepíname profil pred a po kalibrácii. Následným stlačením Finish uloží program ICC profil a nastaví ho v systéme. Celá kalibrácia v režime Easy je naozaj jednoduchá.

V režime Advanced sa zohľadňuje napríklad aj presné nastavenie monitora, intenzita a farebná teplota svetla v miestnosti. Sprievodca nám pomôže pri nastavení kontrastu a teploty bieleho bodu. Túto hodnotu je možné presne nastaviť pomocou jednotlivých zložiek RGB na monitore.

Kolorimeter X-Rite Eye One Display 2 je naozaj šikovné zaradenie, ktoré pomôže k farebne kvalitnejším farebným výstupom fotografií alebo inej grafiky. Jeho cena je blízka cene lacnejšieho objektívu, preto by fotografi, ktorí chcú mať nad výsledkom svojho snaženia dokonalú kontrolu až po tlač na papier, určite mali pouvažovať nad jeho zaobstaraním. Cena verzie Eye One Display 2 je približne 250 €, na verziu Display LT si pripravte 180 €. Na trhu sú dostupné aj lacnejšie kolorimetre za cenu od 100 €. Zariadenie, ktoré meria aj výstupy z tlačiarni sa nazýva spektometer a je dostupné za cenu od 500 €.

Ďakujem firme DVA2YA, s.r.o., ktorá je prevádzkovaťeľom internetového obchodu www.dipol.sk, za zapožičanie kalibračnej sondy.

Jedna reakcia ku článku “Kalibračná sonda X-Rite Eye One Display 2”

  1. pat:

    ahoy,
    2hy/DVA2YAsro dakuje Mirovi za odskusanie sondy a napisanie tejto recenzie.
    Dnes som objavil tento fotoblog a som milo prekvapeny, drzim palce pri OSNICOzazivani a nam citatelom pri OSNICOcitani, bo sa to fakt dobre cita. riskujete, ze sa VAS komorny fotoklub bude kciet rozsirovat, ak neprestanete vystavovat tak pekne fotky.
    MOZNO, RAZ, ked narazite na nieco co sa hodi do nasej fotosutaze, prispejete – http://www.dipol.sk/engagingly_about_antennas_-_vi_summer_2007_dipol_competition__wyst6.htm
    dik,
    pat

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár