Objektívy M42 – 3. Pár slov o adaptéroch

8.2.2008 / / Zobrazené 112 220 krát

Adaptér M42 / Canon EOSNa záver miniseriálu o manuálnych objektívoch M42 by som rád uviedol viac informácií o adaptéroch a kompatibilite – trochu teórie, ale aj zopár praktických rád určených hlavne tým z vás, ktorí sa po prečítaní predchádzajúcich častí rozhodli objektívy M42 vyskúšať na vlastnej koži.

To hlavné, čo budeme okrem nejakého M42 objektívu potrebovať, je redukcia, resp. adaptér, ktorý nám zabezpečí mechanické upevnenie objektívu so závitom M42 na bajonet DSLR. Na tomto mieste by bolo dobré vysvetliť si hlavné pojmy, ktoré s adaptérmi súvisia, a ktoré vlastne umožňujú adaptáciu objektívov so závitom M42 na niektoré súčasné DSLR.

Vzdialenosť objektívu od snímača

V prvom rade ide o vzdialenosť základne objektívu od roviny filmu resp. snímača (v angličtine nazývaná flange-to-film distance alebo register). Táto vzdialenosť je rôzna od výrobcu k výrobcu, a hoci sa líši len o milimetre, má zásadný vplyv na kompatibilitu.

Vzdialenosť od snímača, do ktorej umiestnime objektív, ovplyvňuje predovšetkým rozsah vzdialeností na ktoré sme schopní zaostriť. Objektívy sú navrhnuté tak, aby pri umiestnení do štandardnej vzdialenosti od snímača boli schopné zaostriť od svojej minimálnej zaostrovacej vzdialenosti po nekonečno. Ak ich však umiestnime ďalej od snímača, minimálna zaostrovacia vzdialenosť sa zmenší a dosiahneme väčšie zväčšenie – tento princíp využívajú medzikrúžky pre makrofotografiu. Zároveň však stratíme schopnosť zaostriť na nekonečno. Funguje to aj opačne, pri umiestnení objektívu bližšie ku snímaču budeme schopní zaostriť do ešte väčších diaľav – až za nekonečno. 🙂

Z uvedeného vyplýva, že adaptér nám musí umožniť namontovať objektív tak blízko ku snímaču, aby bola vzialenosť rovná alebo menšia tej, na ktorú boli objektívy so závitom M42 navrhnuté. V opačnom prípade stratíme možnosť ostrenia na nekonečno, a objektívy nebudeme schopní plnohodnotne využiť. A teraz ku konkrétnym číslam pre najbežnejšie systémy SLR/DSLR:

Systém Typ Register [mm] Poznámka
M42x1 závit 45,46
4/3 System bajonet 38,58 DSLR Olympus, Panasonic
Canon EOS / EF bajonet 44,00 SLR a DSLR Canon EOS
Minolta AF bajonet 44,60 SLR a DSLR (Konica) Minolta / Sony α
Contax/Yashica bajonet 45,00 SLR systému Contax/Yashica
Pentax K bajonet 45,46 SLR a DSLR Pentax, DSLR Samsung
Olympus OM bajonet 46,00 SLR systému Olympus OM
Nikon F bajonet 46,50 SLR a DSLR Nikon, DSLR Fujifilm

Vzdialenosť základne objektívu nie je jediným kritériom, rovnako dôležitý je aj tvar a priemer bajonetu, výhodou závitu M42 však je, že jeho priemer je menší než všetky súčasné bajonetové systémy, takže toto kritérium nepredstavuje problém. Rozdiel necelého milimetra v prípade bajonetu Minolta AF, až približne 1 a pol milimetra v prípade systému Canon EOS nám ponecháva rezervu pre hrúbku samotného adaptéra, keďže technicky nie je možné vyrobiť adaptér s nulovou hrúbkou. Rovnako je možné používať objektívy M42 na systéme 4/3, kde je rezerva viac než dostatočná.

Z tabuľky je tiež zjavné, prečo nie je možné plnohodnotne využívať M42 objektívy na zrkadlovkách Nikon. Dajú sa však bez problémov využiť ako makro, prípadne portrétne objektívy. Alternatívou je použitie adaptéra s optickým členom, ktorý by mal možnosť zaostrenia na nekonečno zabezpečiť, no bohužiaľ na úkor optickej kvality. Aj napriek rovnakej vzdialenosti u závitu M42 a bajonetu Pentax K je možné adaptovať M42 objektívy na systém Pentax K, a to vďaka menšiemu priemeru. Je však potrebné použiť adaptér ktorý sa celý vloží do bajonetu a nezväčšuje vzialenosť objektívu od snímača. Takéto adaptéry dodával priamo Pentax.

Pentacon auto 1.8/50

Objektív Pentacon auto 1.8/50 s adaptérom Canon EOS

Podobne ako závit M42 je možné adaptovať aj ďalšie systémy, napríklad Olympus OM alebo Contax/Yashica na Canon EOS, prípadne iné súčasné systémy, s týmto však nemám zatiaľ osobnú skúsenosť.

Podrobnejší prehľad vzialeností je možné nájsť na tejto stránke (v angličtine): http://www.graphics.cornell.edu/~westin/misc/mounts-by-register.html

Kompatibilita

Samotná možnosť adaptácie závitu M42 na DSLR nezaručuje kompatibilitu so všetkými dostupnými M42 objektívmi – objektívov so závitom M42 je dostupné obrovské množstvo, a sú medzi nimi určité konštrukčné rozdiely. Problémom preto môže byť použitie niektorých širokouhlých prípadne štandardných objektívov na DSLR s full-frame snímačom – napríklad Canon EOS 5D.

Dôvodom je, že zadná šošovka objektívu je posadená príliš ďaleko smerom von, a teda trčí hlbšie do tela fotoaparátu. V tomto prípade do nej môže naraziť väčšie zrkadlo použité vo full-frame DSLR. Situácia je podobná ako u objektívov Canon EF-S, ktoré sú taktiež určené len pre DSLR so snímačom formátu APS-C. Napríklad setový objektív Canon EF-S 18-55 má zadnú šošovku posunutú výrazne smerom do tela fotoaparátu (niekoľko milimetrov za bajonet). Príkladom M42 objektívu, ktorý nie je kompatibilný s full-frame telami, by mal byť aj Pentacon 50/1.8 – vnútorná šošovka sa pri zaostrovaní posúva, a pri zaostrení na nekonečno trčí približne 1mm za bajonet.

Prehľad objektívov M42, ktoré nie sú kompatibilné s Canon EOS 5D (a pravdepodobne inými full-frame fotoaparátmi) je možné nájsť tu (v angličtine): http://www.panoramaplanet.de/comp/

Mechanické vlastnosti adaptéra

Primárnou úlohou adaptéra je zabezpečiť mechanické upevnenie adaptovaného objektívu na bajonet fotoaparátu, a udržať os objektívu kolmú na rovinu snímača – ide teda v podstate o jednoduchú objímku kde na vonkajšej strane je bajonet konkrétneho systému, a na vnútornej strane závit M42x1 (prípadne bajonet iného systému ktorý adaptujeme).

Adaptér M42 / Canon EOS

Adaptér M42 / Canon EOS

Na trhu sa nachádzajú adaptéry vyrobené z rôznych materiálov, najbežnejšia je mosadz a anodizovaný hliník. Výhodou anodizovaného hliníka by malo byť čierne sfarbenie, a teda minimalizácia reflexov v priestore medzi snímačom a objektívom – nevýhodou naopak nedostatočná pevnosť. Mosadzné adaptéry sú ťažšie a solídnejšie, ale ich povrch je matne striebristý. Podľa vyjadrení fotografov však v praxi medzi obidvoma materiálmi badateľný rozdiel nie je, a obidva typy sú využívané bez problémov. Podstatné je aby bola dodržaná čo najtenšia hrúbka vonkajšej obruby, tak aby bolo možné bez problémov zaostriť na nekonečno.

Niektoré adaptéry sú na vnútornej strane, na konci závitu M42, vybavené plôškou pre zatlačenie clonového kolíka (aperture pin stop-down flange). Toto je výhodou pri použití tzv. auto objektívov, ktoré nemajú prepínač auto/manual, iba kolík pre ovládanie clony zo strany fotoaparátu (viď predchádzajúci diel seriálu). Bez tejto plôšky by tieto objektívy nebolo možné zacloniť, clona by ostala otvorená nezávisle na nastavení clonového prstenca. Príkladom je objektív Carl Zeiss Jena Flektogon 4/20. Druhým riešením je modifikácia objektívu – niektoré typy je možné jednoducho rozobrať a upraviť tak aby fungovali v manuálnom režime.

Špecifickou vlastnosťou adaptérov pre Canon EOS je tzv. stop-screw. Ide o miniatúrnu skrutku na vonkajšom obvode adaptéra, ktorá slúži na to aby pri jeho uvoľnovaní z bajonetu nebolo možné otáčať ním ďalej, než je nutné. V opačnom prípade by mohlo dôjsť ku poškodeniu bajonetu.

Elektronické adaptéry

Ako som spomínal v predchádzajúcej časti, na zrkadlovkách Canon pri použití adaptéra nefunguje potvrdenie zaostrenia, podobná situácia je na DSLR Minolta / Sony, kde nefunguje ani optický stabilizátor. Riešením tohoto problému je možnosť použitia elektronického adaptéra. Od čisto mechanického sa líši nalepeným čipom s kontaktami – úlohou čipu je oklamať fotoaparát a simulovať pripojený objektív. Zvyčajne obsahuje čip zakódovanú fixnú ohniskovú vzdialenosť (napríklad 50mm) a svetelnosť / hodnotu clony (napríklad f/1.8). Tým pádom bude táto hodnota clony zobrazená aj na fotoaparáte (namiesto 00 alebo 1.0) ale pre meranie expozície je stále potrebné použiť meranie zaclonením objektívu (stop-down metering).

Canon

V prípade zrkadlovky Canon získame použitím adaptéra s elektronikou predovšetkým potvrdzovanie zaostrenia. Toto je veľkou výhodou hlavne pri manuálnom zaostrovaní na modeloch s malým / menej jasným hľadáčikom, ako EOS 350D/400D/450D. Pri použití takéhoto adaptéra sa stále zaostruje manuálne, no ak pri zaostrovaní držíme čiastočne stlačenú spúšť, AF senzory budú pracovať, a ideálne zaostrenie budú indikovať pípnutím / bliknutím zaostrovacieho bodu.

Podľa niektorých informácií by pri použití elektronického adaptéra mali správne fungovať aj režimy merania expozície (evaluative, center-weighted average, partial) – s obyčajným adaptérom údajne bez ohľadu na nastavený režim bude vždy použitý celoplošné meranie. No podľa mojich skúseností, pri použití obyčajného adaptéra na EOS 20D fungujú minimálne režimy center-weighted average a partial správne.

Tip: v prípade použitia obyčajného mosadzného adaptéra na EOS 20D vždy došlo k tomu, že adaptér vyskratoval kontakty bajonetu, čo samozrejme spôsobilo „Error xx“ hlásenie pri stlačení spúšte. Toto sa dá jednoducho riešiť prelepením zodpovedajúcej časti adaptéra obyčajnou lepiacou páskou. Kontakty sú pružné, takže hrúbka ktorú páska na tomto mieste pridá nepredstavuje problém.

Canon EOS 20D; Flektogon 35/2.4

Canon EOS 20D; Flektogon 35/2.4

Konica Minolta / Sony

U zrkadloviek Konica Minolta / Sony získavame okrem potvrdzovania zaostrenia ešte jednu dôležitú výhodu – možnosť používať optický stabilizátor (anti-shake). Situácia je však komplikovanejšia, pretože stabilizátor potrebuje pre optimálnu funkčnosť poznať ohniskovú vzdialenosť nasadeného objektívu. Preto je možné objednať adaptéry s prednastavenou ohniskovou vzdialenosťou podľa priania, ale existujú aj modely so 4 preddefinovanými ohniskovými vzdialenosťami, z ktorých je možné jednu vybrať pred nasadením objektívu.

Pri použití obyčajného adaptéra bez elektroniky je síce možné stabilizátor zapnúť, a podľa zvuku sa stabilizátor naozaj aktivuje (informácia o jeho použití bude tiež v EXIFe), ale jeho účinnosť v tomto prípade bude minimálna, až nulová, prípadne až negatívna, zrejme práve kvôli absencii informácií o ohniskovej vzialenosti. Pri testovaní s objektívom Carl Zeiss Jena Flektogon 35/2.4 sme použili expozičný čas 1/50s, 1/10s a 1/3s – účinnosť stabilizátora bola buď nulová – medzi fotkami so zapnutým a vypnutým stabilizátorom nebol badateľný rozdiel – alebo v prípade času 1/3s bol záber so zapnutým stabilizátorom ešte horší než bez stabilizátora.

Tip: pri použití obyčajného adaptéra na DSLR Minolta / Sony je potrebné v nastaveniach vypnúť funkciu shutter lock, v opačnom prípade fotoaparát blokuje závierku, pokiaľ nemá nasadený objektív (alebo o nasadenom objektíve nič nevie).

Nikon

Napriek obmedzeniam, ktoré sú spôsobené príliš veľkou vzdialenosťou základne objektívu od snímača, má Nikon predsa len jednu výhodu. Pri použití režimu AF-ON indikácia zaostrenia funguje aj pri použití obyčajného adaptéra bez elektroniky. Adaptér s elektronikou tu teda nemá opodstatnenie.

Olympus

Nemal som možnosť vyskúšať manuálne objektívy na zrkadlovkách Olympus, ale minulý týždeň som zachytil zaujímavú informáciu v súvislosti s novou verziou firmware pre modely E3 (verzia 1.1) a E510 (verzia 1.3). Olympus pridal možnosť používať optickú stabilizáciu, ktorá funguje podobne ako u Minolty / Sony pohybom snímača, aj na manuálnych objektívoch. Táto aktualizácia umožní fotografovi nastaviť priamo vo fotoaparáte ohniskovú vzdialenosť pripojeného objektívu, aby stabilizácia mohla účinne fungovať.

Vzhľadom na to, že Olympus pridal takúto možnosť, môžem len predpokladať, že potvrdzovanie zaostrovania bude tiež funkčné, ale ak sa nájde niekto kto má s použitím manuálnych objektívov na DSLR Olympus praktickú skúsenosť, ocením ak sa s nami podelí o ďalšie informácie v diskusii pod článkom.

Pentax

Opäť som nemal možnosť osobného vyskúšania, ale podľa informácií z fór a od našich čitateľov majú DSLR Pentax asi najprepracovanejší systém práce s manuálnymi objektívmi – elektronický adaptér nie je potrebný. Ako nám napísal Ľuboš (ďakujeme), ktorý používa Pentax K10D, potvrdzovanie zaostrovania na stredový bod, aj meranie expozície funguje s obyčajným, mechanickým adaptérom bez problémov. Navyše, po pripojení manuálneho objektívu a zapnutí fotoaparátu sa zobrazí sada preddefinovaných ohniskových vzdialeností, z ktorých si zvolíte tú ktorá je najbližšie ohniskovej vzdialenosti objektívu – vďaka tomu funguje bez problémov aj stabilizácia obrazu. Treba si však dať pozor – multisegmentové meranie expozície s manuálnym objektívom nefunguje, funguje však so zvýrazneným stredom, alebo bodové. Taktiež TTL meranie nefunguje s interným bleskom – blesk ide vždy na plný výkon.

Manuálne zaostrovanie

Ako som už spomínal, v prípade DSLR Canon a Minolta / Sony nefunguje pri použití obyčajného adaptéra potvrdzovanie zaostrenia. Toto môže byť problém hlavne pri modeloch s malých hľadáčikom – osobne to máme vyskúšané na EOS 400D. No objektív Flektogon 4/20 je už komplikované zaostriť aj na EOS 20D. Naopak, Flektogon 2.4/35, prípadne dlhšie ohniská ako Pentacon 135/2.8 sa zaostrujú na 20D pomerne ľahko – je to všetko vec cviku a zvyku.

Možnosti sú teda dve – elektronický adaptér alebo výmena matnice. Osobne ma ku zotrvaniu pri obyčajnom adaptéri prinútila hlavne zlá skúsenosť s elektronickým adaptérom na 20D – po jeho nasadení ma uvítal Error 99, a fotoaparát sa nespamätal ani po nasadení originálneho Canon objektívu. Nakoniec po vybratí batérií sa našťastie prebral. Adaptér putoval naspäť do Číny, predajca bol seriózny a refundoval celú čiastku vrátane poštovného. Druhý krát som neriskoval. Podľa informácií z internetových diskusií je však moja skúsenosť zriedkavá, a väčšina ľudí elektronické adaptéry používa bez problémov. Treba pripomenúť že cena elektronického adaptéra je približne 3-4x vyššia než cena obyčajného, ktorý sa dá zohnať už od približne 300,- Sk. Samotný čip s kontaktami sa dá zohnať aj samostatne a následne nalepiť na obyčajný adaptér.

Druhá možnosť ako si uľahčiť manuálne ostrenie je náročnejšia, a spočíva vo výmene matnice – toto je však téma na samostatný článok. Súčasné DSLR bývajú vybavené matnicami, ktoré nie sú navrhnuté pre manuálne zaostrovanie. Pri vyšších modeloch býva matnica vymeniteľná, pri amatérskych táto možnosť chýba. Napriek tomu, výmena matnice je väčšinou možná aj tu, len si vyžaduje trošku zručnosti. Ide však o zásah ktorý spôsobí stratu záruky, a matnice tiež nie sú najlacnejšie, preto ide o riešenie určené skôr tým, ktorí s manuálnymi objektívmi trávia väčšinu času. Uvádzam odkazy na 2 najznámejších dodávateľov, u ktorých je možné objednať matnice s klinom (split-screen) pre súčasné modely DSLR:

Canon EOS 20D; Flektogon 35/2.4

Canon EOS 20D; Flektogon 35/2.4

Záver

Tým, ktorí môj miniseriál vydržali čítať až doteraz, ďakujem za pozornosť. Napriek tomu, že toto je záverečný diel, informácie o manuálnych objektívoch budú na náš server určite pribúdať ďalej. V blízkej budúcnosti sa určite pozrieme na šošovky konkrétnym objektívom, a skúsime porovnať ich optické vlastnosti so súčasnými zoom, prípadne pevnými objektívmi, ktoré máme k dispozícii.

Tým, ktorých objektívy M42 zaujali natoľko, že sa ich rozhodli vyskúšať, prajem veľa vydarených záberov, a dobré svetlo. A hlavne, nezabúdajme, že pre výslednú fotografiu je najdôležitejší fotograf, a scéna pred ním! To, čo sa nachádza medzi ním a okolitým svetom nie je až také podstatné. 🙂

Objektívy M42 – 1. Úvod
Objektívy M42 – 2. Použitie v praxi
Objektívy M42 – 3. Pár slov o adaptéroch

171 komentárov ku článku “Objektívy M42 – 3. Pár slov o adaptéroch”

  1. MTo:

    Dobry den, dostal sa mi do ruky spominany `Carl` Flektogon 4/20 a mam doma EOS 450D….mam redukciu M42, ktoru puzivam na Pentacon 135mm f2,8 a tento Flektogon ma uplne ine uchytenie : ( Proste moju redukciu M42 co mam nemozem pouzit… otvor na Flektogone je mensi a ma nejaky patent – zasunies a otocis a nema tam zavit takeho velkeho priemeru ako je treba na M42 co mam… viete mi prosim Vas poradit, aku redukciu mam zhanat ? Urcite by som s nim chcel foti …

    OdpovedaťOdpovedať
  2. Rado:

    @MTo: Zrejme máte bajonetovú verziu objektívu, v tomto prípade môže ísť buď o bajonet Exakta, alebo Praktica B, ale myslím, že verzie pre Prakticu sa nevolali „Flektogon“ ale „Prakticar“. Má objektív na strane bajonetu výbežok ako na tejto fotke? http://captjack.exaktaphile.com/ZEISSWIDES1.jpg

    Neviem takto z hlavy povedať ako je to v tomto prípade s redukciami… ale ak by ste nám vedeli poslať resp. niekam uploadnuť fotku Vášho objektívu, pozrieme sa na to.

    OdpovedaťOdpovedať
  3. MTo:

    https://picasaweb.google.com/112871056852945516783/420?authkey=Gv1sRgCLy4l5iqxeS59wE#

    tak toto je on

    OdpovedaťOdpovedať
  4. Rado:

    Tak to je veru tá Exakta, bajonet by mal mať názov Exakta / Topcon. Zdá sa, že adaptér sa vyrába aj na tento bajonet. Je tu trošku problém v tom, že jeho maximálna hrúbka by mala byť 0.7mm aby bolo možné zaostriť na nekonečno, ale vyzerá, že takéto adaptéry sú dostupné. Našiel som napríklad tento:
    http://cgi.ebay.co.uk/Exakta-Topcon-Lens-Canon-Camera-Adapter-EOS-MOUNT-/150360105723?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_caps_hoods_adaptors_ET&hash=item23022922fb

    Tiež môže byť problém s tou „páčkou“ ktorá trčí na strane bajonetu – podľa toho, čo som našiel v jednom fóre, môže pri montáži objektívu zavadzať (narazí na výbežok nad bajonetom foťáku) ale neviem, či sa to týka všetkých objektívov, prípadne či sa dá ľahko odstrániť. Tuto niekto spomínal, že ju odstránil z objektívu Biotar 58/2:
    http://forum.mflenses.com/exakta-eos-adapter-t13540.html

    Asi jediná možnosť je risknúť to, vyskúšať, experimentovať. Osobne som ešte Exakta objektív v ruke nemal. Budeme radi, ak sa potom podelíte so skúsenosťami. 😉

    OdpovedaťOdpovedať
  5. MTo:

    vdaka za pohotove rady, este neviem co s nim…mam ho len pozicany od niekoho kto nefoti a chce ho predat…otazka je ci to nebude v tomto pripade kontraproduktivne pre mna… skusim si pozriet par fotiek a rozhodnem sa

    OdpovedaťOdpovedať
  6. Tomas:

    Zdravím všetkých. Vedel by mi niekto prosím poradiť ako by som dostal objektív s bajometom OM na D300 ? Pokial možno bez optického člena.Nerád by som znižoval kvalitu obrazu a na nekonečno ostrit nieje priorita.
    Ak táto kombinácia nieje možná tak by som mal záujem namotovať M42 bez optického člena.Natrafujem iba na redukcie s opt.členom. Má niekto s týmto skúsenosť alebo mi vedel nejak poradiť ?
    Vopred velmi pekne ďakujem a prajem príjemný deň.

    OdpovedaťOdpovedať
  7. Rado:

    @Tomas: Adaptéry bez optického člena pre M42 objektívy na Nikon existujú, ale vzhľadom na rozdiel vo vzdialenosti objektívu od snímača sa s nimi nedá zaostriť na nekonečno. Dajú sa využiť iba pre makro, portréty, a pod.

    Čo sa týka adaptérov pre OM objektívy na Nikon, neviem či sa tieto robia, možno by sa niečo dalo nájsť (ja som našiel len opačné – z Nikon objektívu na Olympus telo). Ale teoreticky – bude tu ten istý problém ako pri M42 – ak by boli bez optického člena, neumožňovali by na Nikone ostrenie na nekonečno.

    OdpovedaťOdpovedať
  8. Tomas:

    @Rado: ..kvalita obrazu je pre mna dôležitejšia ako ostrenie na nekonečno. Neplánujem s konkrétnymi sklami fotit krajinu a ked sa spätne zamyslím ani som ich asi nikdy na ten účel nevyužil. Skor ich chcem využívat na portrét a makro. Pripájam pár linkov o aké sklá sa jedná,co v prvom prípade vraví samo za seba,prečo mám chtíč ho namontovat na D300 http://www.flickr.com/photos/rawhead/3409059080/ jedná sa o ten v strede a s M42 .. http://www.pbase.com/carpents/image/57666930
    ide skor o to že redukcie s M42 som našiel len s opt.č. v cenách od 18eur do 62eur a ani len netuším aký je medzi nimi rozdiel a redukcie s OM som nenašiel doteraz žiadne.

    OdpovedaťOdpovedať
  9. Rado:

    @Tomas: Pekné kúsky, podobný Takumar mám doma (tuším SMC verziu). Výhoda je, že keď človek zabudne, kam ho odložil, nájde ho s dozimetrom. 😀

    Tento adaptér na M42 by mal byť bez optického člena:
    http://www.ebay.co.uk/itm/M42-Lens-Nikon-Adapter-D700-D3X-D300-D90-D80-D60-/150361714762?pt=UK_Photography_CameraLenses_Lens_caps_hoods_adaptors_ET&hash=item230241b04a#ht_2718wt_905

    OdpovedaťOdpovedať
  10. Tomas:

    @Rado: diki,diki,už je aj objednaný 🙂 ….kamoš mi poslal medzitým tento link,tgž. nejaká ta šanca je,len si to musím naštudovat. Tu 1,2ku by som predsa len radšej namontoval.
    Ešte raz dakujem

    OdpovedaťOdpovedať
  11. Tomas:

    @Tomas: @Rado: …pardón 🙂 zabudol som pripojit link http://www.leitax.com/OlympusOM-lens-for-Nikon-cameras.html

    OdpovedaťOdpovedať
  12. Rado:

    @Tomas: Zaujímavé riešenie ten Leitax, vyzerá to sľubne, treba vyskúšať 🙂

    OdpovedaťOdpovedať
  13. Honza:

    Dobrý den,
    myslíte, že bych se mohl také na něco zeptat… Koupil jsem si Super Takumar 50/1.4 a mám z něj opravdu radost. S fotografií teprve začínám, tak se na mě nezlobte za mé případné hloupé dotazy. Ten takumar má právě kolík na přepínání poloh M a A. Chtěl bych se zeptat zda na Canonu s APS-C snímačem (40D) využiji právě tu polohu M. Neboť nevím k čemu je a z předešlého článku jsem to uplně nepochopil. Když mám nasazenou redukci a nastavenou polohu A, ovládám clonu, to krásně funguje. Mám-li nasazenou redukci, můžu přepnout do polohy M a manipulovat s clonou?
    Děkuji za případnou odpověď:)

    OdpovedaťOdpovedať
  14. Rado:

    @Honza: Závisí to od použitej redukcie, ale v princípe sa režim „A“ na súčasných fotoaparátoch veľmi nedá* využiť. V skratke:

    – V režime „M“ clonovým krúžkom priamo meníme veľkosť otvoru clony (staršie M42 fotoaparáty)
    – V režime „A“ clonovým krúžkom nastavíme hodnotu clony, ale tá ostáva otvorená, aby sa ľahšie ostrilo a komponovalo, a fotoaparát (novšie M42 fotoaparáty) až pri expozícii zatlačením kolíka uzavrie clonu

    Nuž a na Canon EOS to všetko závisí od toho aký máte adaptér. Ak máte adaptér s plôškou, ktorá zatlačí kolík, tak objektív sa bude chovať úplne rovnako, bez ohľadu na to či je nastavený režim „M“ alebo „A“.

    Ak máte jednoduchší adaptér, cez ktorý kolík voľne trčí smerom do fotoaparátu, tak v režime „A“ bude clona stále otvorená, nezávisle od toho, ako nastavíte clonový krúžok.

    *) A teraz sa vrátim k prvej vete, kde som písal, že sa režim „A“ nedá veľmi využiť – dá sa v prípade jednoduchšej redukcie využiť tak, že si napr. nastavíte clonu na f/8 v režime „A“, pohodlne zaostríte s odcloneným objektívom, a pred expozíciou už len prepnete prepínač na „M“ a clona sa skokom nastaví na predvolenú hodnotu. Nakoľko praktické je toto riešenie už musí každý posúdiť sám. Ja väčšinou používam výlučne režim „M“ a točím clonovým krúzkom podľa potreby, podľa počtu cvaknutí sa dá clona dobre odhadnúť aj bez pozerania na objektív.

    OdpovedaťOdpovedať
  15. Miroslav:

    Dobrý deň,
    prosím viete poradiť rozmer-vzdialenosť NODAL POINTU na objektívy
    Pentacon
    Auto 2,8/29
    Auto 1,8/50
    2,8/135
    Carl Zeiss Jena
    Flektogon 4/20

    vďaka
    MIRO

    OdpovedaťOdpovedať
  16. Rado:

    @Miroslav: Priznám sa že som si celú problematiku okolo nodal point musel dnes najskôr naštudovať, a ak som dobre pochopil všetky články, zrejme sa dnes za najvhodnejší bod optickej sústavy objektívu pre panorámovanie pokladá „entrance pupil“ alebo „no-parallax point“ skôr než „nodal point“, aj keď v praxi sa tieto termíny zrejme často zamieňajú (v skutočnosti by údajne malo ísť o rôzne body).

    Osobne som túto problematiku nikdy neriešil takže to bola pre mňa novinka – ďakujem za motiváciu naučiť sa niečo nové. Skúšal som hľadať, no väčšinou som našiel zoznamy entrance pupil len pre „moderné“ objektívy, jediný ku ktorému som sa dopátral bol CZJ Flektogon 4/20 pre ktorý sa uvádza entrance pupil 17.5 mm od základne. Verím že pre tie Pentacony tento údaj niekde na internete bude, ale ja som nemal pri hľadaní šťastie. Zdroj údaja o Flektogone:
    https://dr-clauss.de/en/applications/nodalpoint-lenstypes
    https://wiki.panotools.org/Entrance_Pupil_Database

    Ak Vám nerobí problém angličtina, na týchto stránkach sú návody ako sa je možné pokúsiť nájsť nodal point resp. entrance pupil „experimentálne“
    http://www.johnhpanos.com/epcalib.htm
    http://www.hugha.co.uk/NodalPoint/Index.htm

    OdpovedaťOdpovedať
  17. Stanislav:

    Mohol,by mi niekto prosim poraditvako naprogramovat adapter Foleto M42-Eos?

    OdpovedaťOdpovedať
  18. Rado:

    @Stanislav: Z nás v klube asi nikto nemá skúsenosť s preprogramovaním čipu – ja som používal len nejaký jednoduchý, ktorý bol natvrdo naprogramovaný na 50/1.8 alebo 50/1.4. Keď skúšam hľadať, vidím, že existujú čipy, ktoré sa dajú preprogramovať priamo prepínaním režimov DSLR ale neviem či ten čip, ktorý býva na Foleto adaptéroch, medzi ne patrí… Ak sa Vám to podarí rozlúsknuť, dajte nám vedieť 🙂

    OdpovedaťOdpovedať
  19. oliver:

    fotografujem s telami
    asahi pentax SV m42
    asahi pentax MX bajonet
    asahi pentax ME bajonet
    asahi pentax 6×7 bajonet
    mám pevné sklá 17/4, 15/3,5, 24//2,8, 35/2,8, 40/2,8, 50/1,7, 55/1,8
    -niektoré m42, niektoré bajonet
    na K10 pracujú cez Mount Adapter K bezchybne
    na K10 cez 6×7 K Adapter všetky strednoformátové objektívy bravúrne
    Pentax myslí vždy na možnosť uplatnenia starších i starých objektívov na všetkých telách !

    OdpovedaťOdpovedať
  20. pavol:

    Dobrý deň.

    Prosím Vás o napísanie informácie na :
    1./-či objektívy Mamiya – Sekor C na Mamiyu RB 67 Pro-S a Pro-SD 6×7 sú rádioaktívne, alebo nie sú ?
    2./-ak by boli tieto ovjektívy rádioaktívne ,či nebude rádioaktívna i matnica 6×7 na Mamiyi RB 67 Pro-s a Pro-SD ?
    Za napísanie informácie Vám veľmi pekne ďakujem a ostávam s pozdravom

    Pavol Hrabuša.

    OdpovedaťOdpovedať
  21. Rado:

    @pavol: Dobrý deň – Mamiyu som nikdy nevlastnil, takže sa v objektívoch pre tento systém neorientujem, ale podľa toho čo som bol v rýchlosti schopný nájsť Mamiya používala tóriové sklo iba v 50mm objektívoch pre kinofilm so závitom M42 (Sekor 55/1.4, 58/1.7, 55/1.8) a nie pre väčšie formáty. Je to informácia, ktorú som našiel v nejakých fórach a v tomto zozname testovaných objektívov: https://camerapedia.fandom.com/wiki/Radioactive_lenses

    Čisto hypoteticky, použitie (alebo trvalá montáž) objektívu s tóriovým sklom by podľa mojich vedomostí nemalo v žiadnom prípade spôsobiť rádioaktivitu ničoho v okolí a teda ani matnice.

    Pekný deň!

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár