Káblová spúšť Phottix / polemika

11.9.2007 / / Zobrazené 8 916 krát

Vzhľadom na ceny káblových spúští mnohí fotoamatéri pri ich kúpe váhajú, pritom však ide o užitočné, ale hlavne o extrémne jednoduché zariadenia. Tento článok bude malou polemikou, skôr než recenziou, na tému káblových spúští všeobecne.

Úvod

Diaľková spúšť uľahčuje prácu vždy keď je potrebné fotiť zo statívu, hlavne pri dlhýh expozičných časoch. Aby fotograf zabránil pohybu fotoaparátu, má v zásade 2 možnosti: použiť časovanú samospúšť, alebo diaľkovú spúšť (bezdrátovú alebo káblovú). Prvé riešenie pre občasné fotenie často stačí, ale predsa len trochu zdržuje, neumožňuje zachytiť ten správny moment, a fotenie v režime bulb je pri ňom prakticky nemožné.

V prípade majiteľov DSLR tu nastupujú na scénu káblové spúšte. Vynikajúci nápad. Ide v princípe o malú plastovú škatuľku s dvojpolohovým spínačom a káblikom zodpovedajúcej dĺžky, ktorý emuluje funkciu dvojpolohovej spúšte. Tak jednoduché. Fotoamatér uteká do obchodu. Prichádza schladenie a návrat do reality: cena. Nakoniec tá časovaná samospúšť predsa len stačí. Stačí? Nie – je tu predsa len lacnejšie riešenie. 😉

Podnikatelia z Číny dokázali prázdne miesto na trhu vyplniť veľmi rýchlo. Uvediem príklad: pre svoj kinofilmový Canon EOS-30 som sa rozhodol kúpiť spúšť Canon RS60-E3, cena v online obchode vychádzala na necelých 600 Sk. Bohužiaľ tovar bol práve nedostupný, rozhodol som sa teda pre predajňu Prolaika v Bratislave. Cenu takmer 900 Sk som prehltol… a spúšť som kúpil. Keď som sa dostal ku digitálnemu telu, potreboval som spúšť RS-80N3. Taká totiž pasuje na EOS-20D. Canon sa nám rozhodol skomplikovať život použitím dvoch rozdielnych konektorov, podľa kategórie fotoaparátu.

Keď porovnám ceny z megafoto.cz, tak kým spúšť RS60-E3 stojí cca 530 Sk, tak model RS-80N3 vyjde na cca 1360 Sk, teda viac než dvojnásobok. Ešte väčší nepomer nájdeme na fotoskoda.cz. A rozdiel medzi týmito modelmi? Iný konektor, mierne odlišný tvar, a… dĺžka káblika – áno, číslo v názve modelu je jeho dĺžka v centimetroch. Pokiaľ sa fotografovaním neživíte, a je to len Vaše hobby, každá (sto)koruna navyše zaťaží rodinný rozpočet. No keď manželke/partnerke/spriaznenej duši odprezentujete fakt, že na tomto ste ušetrili až 1130 Sk, je to oveľa pozitívnejšie než priznať že táto malá čierna vecička s drátikom stála 1360 Sk. 🙂

Ako na to? Kvalitné čínske káblové spúšte v našich fotoobchodoch nekúpite. Zopár sa ich občas objaví v inzerátoch, ale najväčší výber a najväčšia cena je asi na eBay. Dá sa naraziť asi na 5-10 rôznych modelov v rôznych vyhotoveniach. Ja som si stanovil za prioritné kritérium cenu, a tak som narazil na spúšť Phottix za $9.30 vrátane poštovného – v čase kúpy to bolo presne 230 Sk.

Recenzia

Aby som sa dostal k samotnej recenzii. Spúšť Phottix je väčšia než RS60-E3, to je koniec koncov aj RS-80N3, no ich rozmer vzájomne porovnať neviem, keďže RS-80N3 som v rukách nemal. Väčší rozmer je výhodou pri práci v (domácom) ateliéri, keďže lepšie sadne do ruky, no nevýhodou na cestách. Spracovanie je solídne – kryt drží pevne, nič nevŕzga. Ak porovnám dvojpolohové tlačidlo, tak je prakticky rovnako dobré ako to na originálnej spúšti Canon RS60-E3 – obidve polohy sú zreteľné, má príjemný odpor, a je uzamykateľné pre bulb expozície. Káblik by mal mať 1 meter resp. 3 stopy. Skutočnosť je taká, že má 90cm, čo zodpovedá 3 stopám, výrobca to ale zaokrúhlil na krajší jeden meter. Samotný káblik je až zbytočne robustný – jeho hrúbka je 4mm, zatiaľčo hrúbka káblika na spúšti Canon RS60-E3 je len 2mm.

Predný pohľad Zadný pohľad

Rozdiely sa prejavia v detailnosti spracovania. Kým spúšť Canon má detailnejšie spracovaný povrch, a oblé hrany, spúšť Phottix pôsobí drsnejšie. Použitý konektor tiež nemá kovovú obrúčku pre zacvaknutie v konektore, akú má spúšť Canon RS-80N3, napriek tomu po zapojení drží v tele fotoaparátu až príliš dobre.

Konektor Phottix

Záver

Osobne môžem kúpu neznačkovej káblovej spúšte len doporučiť. V mojom prípade bola úspora viac než 80%, takáto spúšť poskytne rovnakú službu ako originál, a pokiaľ je fotografia Vaše hobby a nie živobitie, rozhodnutie je veľmi jednoduché. Jej živnotnoť síce overí až čas, ale kým sa dostanem na cenu originálu, môžem si kúpiť ďalšie štyri. 🙂

Ako zaujímavý zdroj informácií môžem odporučiť recenziu káblových spúští na serveri photonotes.org (v angličtine). Ide o porovnanie originál Canon spúští s asi 3 neznačkovými modelmi. Tvarovo je spúšť Phottix najpodobnejšia spúšti Nova v tejto recenzii (jej cena na eBay sa pohybovala od $25-$35). Podľa recenzie na photonotes.org sa doporúčam vyhnúť spúšti Adidt, tá je na eBay asi najpočetnejšia.

Canon RS60-E3

8 komentárov ku článku “Káblová spúšť Phottix / polemika”

  1. Miro:

    No ja som za novu originalnu spust Nikon MC-DC1 zaplatil cca 750Sk (velkoobchod). A bol som velmi rad kedze v obchodoch sa predava od 1000 do 1500Sk (vsak aj obchodnici musia z niecoho zit vsak hej). O tom ze mozu existovat nieake klony mi ziadna myslienka v hlave neprebehla. Som i isty ze podobna spust by sa dala vyrobit aj „na kolene“. No najvacsi problem u Nikonu je ten konektor, ktory sa neda zohnat ani nahradit. Ale kedze sa clovek uci na vlastnych chybach dalsiu bizuteriu (doplnky) som si nechal zaobstarat cez slavny eBay.

    OdpovedaťOdpovedať
  2. Rado:

    Ja ked som kupoval svoju prvu original Canon spust pre kinofilm, tiez ma eBay nenapadol. S konektorom je to u Canona takto: Nizsie a stredne kinofilmove modely + entry DSLR (300D/350D/400D) pouzivaju standardny 2.5mm stereo mini-jack konektor, ale profi kinofilmove modely, a stredne + profi digitalne modely pouzivaju vlastny konektor ktory sa zohnat neda.

    Preto som uvazoval o eBay, ze v najhorsom pripade z tej najlacnejsej spuste odstrihnem len ten konektor, a spravim redukciu aby som RS-60E3 mohol pouzivat na oboch telach. No nakoniec ta spust sa ukazala byt celkom OK.

    OdpovedaťOdpovedať
  3. kveto:

    možno by nebolo od veci posúdiť IR spúšte

    OdpovedaťOdpovedať
  4. Rado:

    Dobrý nápad, no ja osobne s nimi nemám zatiaľ žiadnu skúsenosť. Momentálne ale pracujeme ešte na jednom projekte, ktorý sa káblových spúští týka, a určite sa na stránky dostane, keď nastane ten správny čas. 🙂

    OdpovedaťOdpovedať
  5. mkn:

    Už pár krát som chcel si IR spúšť kúpiť, ale zatial zakaždým ju nemali. No už som videl aj pár návodov, napr. http://85.13.65.33/static/remote/index.html ako ju vyrobit. Ale asi za tych 800Sk to nebudem mat nikdy tak male a pekne ako original.

    OdpovedaťOdpovedať
  6. pedro:

    no tak ja som kupoval na minoltu kablovu spust a dal som za nu 2500 fuj no co ked inaksia nesla zohnat a ten konektor bol tiez specialny a nikde ho nemali no a teraz som videl na http://www.oehling.cz neoriginalne kablove aj IR spuste za tretinove ceny oproti originalu no nevlastnim ani jednu tuto neoriginalnu tak neviem posudit

    OdpovedaťOdpovedať
  7. sdwd:

    no ja som na svoj 400d kupil handsfree pre niektory z mobilnych telefonov ktory pouzivaju 2.5 jack.. kedze v podstate dratena spust je dvojpolohovy spinac pri ktorom prve zopnutie ostri druhe exponuje tak vyroba je uplne jednoducha.. nechcelo sa mi takze som kupil to handsfree asi 100sk nasledne som otvoril plastikove puzdierko (ma spinac na dvihanie hovorov) odtrhol sluchatko a mikrofon a opat to pekne zavrel – spinac sice nie je dvojpolohovy a nema aretaciu ale stlacenie urobi to iste ako naplno stlacena spust – zaostrenie-expozicia.. popripade sa to este da obist uplne nastavenim fotoaparatu prepnut na manualne ostrenie a uz len exponovat..
    funguje dobre je to malicke a hlavne lacne skoro na urovni nakupu suciastok

    OdpovedaťOdpovedať
  8. Rado:

    @sdwd: Šikovné riešenie 🙂 Výhodou tejto série (350D/400D/450D/500D ale tiež filmových EOS 30/33 a pod) je použitie štandardného 2.5mm stereo jacku.

    Špeciálny konektor, ktorý pre káblovú spúšť používajú ostatné modely (40D/50D/5D atď) sa normálne zohnať nedá. 🙁

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár