Druopta Corta

13.12.2007 / / Zobrazené 10 603 krát

Nedávno som po príchode do kancelárie našiel na svojom pracovnom stole 2 staré fotoaparáty v nezávideniahodnom stave. Ako sa neskôr ukázalo kolega ich zachránil pred smetiskom a venoval mi ich s tým že mne možno ešte na niečo budú. Jeden z nich bol fotoaparát Corta, čo je fotoaparát o ktorom by ma asi nikdy nenapadlo písať recenziu, keby som nakoniec nezistil ako žalostne málo informácií o ňom na webe je.

Zobral som si teda tento čudný modrý foťák domov, s tým že o ňom skúsim pohľadať nejaké informácie, vyčistím ho a zistím či je vôbec funkčný. Jediná informácia ktorú som na začiatok mal bolo slovo „CORTA“ vynímajúce sa nad objektívom, okrem neho na fotoaparáte nebolo vôbec nič, a moje prvé pokusy nájsť na toto kľúčové slovo v Googli niečo čo by bolo aspoň trochu blízke fotoaparátu zlyhali. Až keď som narazil na spojitosť s firmou Druopta tak sa hľadanie stalo jednoduchším.

Druopta Corta

Narazil som na nejaké eBay a Aukro aukcie, a tiež na dvoch ľudí na flickr.com, ktorí s tímto foťákom prišli do styku alebo s ním dokonca fotia. Keď sa mi podarilo prísť na to ako fotoaparát otvoriť, cesta k ďašej záplave informácií bola otvorená!

Ide o veľmi jednoduchý fotoaparát na zvitkový film formátu 120, z dnešného hľadiska je to už historický model. Podľa informácií na ktoré som narazil na webe sa vyrábal niekedy od 50. rokov minulého storočia, ale túto informáciu nemám overenú. Fotoaparát sa vďaka veľmi jednoduchej konštrukcii často radí do tzv. „toy cameras“ kategórie. Snímky majú štvorcový formát 6 x 6 cm.

Druopta Corta

Objektív, označený ako „Achromat 1:8“ je tvorený jedinou spojnou šošovkou, clona je nastaviteľná na dve hodnoty: 8 alebo 16. Zaujímavá je aj samotná realizácia clony – pri prepnutí na clonu 16 sa do optickej cesty jednoducho vysunie kovový pliešok s malým kruhovým otvorom. Ohnisková vzdialenosť je neznáma, ale orientačným meraním vzdialenosti od šošovky po „rovinu“ (viď. nižšie) filmu by to mohlo byť asi 62 mm. Fotoaparát sa „aktivuje“ vysunutím objektívu von z tela, vnútorný mechanizmus tlačítka spúšte vtedy zapadne do páčky ktorá ovláda závierku. Závierka je bohužiaľ kameňom úrazu môjho kusu – zasekáva sa v rôznych polohách. Na objektíve je ešte páčka s polohami „B“ a „M“, pri „B“ by mohlo ísť o režim „bulb“, a poloha „M“ by teoreticky mohla zodpovedať pevne nastavenej rýchlosti závierky.

Vzhľadom na použitie jednoduchej šošovky sa ostrý obraz nepremieta na rovinu, ale na guľovú plochu – preto tu nemôžeme hovoriť o filmovej rovine. Pre kompenzáciu tohoto efektu je dráha filmu oválna. Toto však kompenzuje len vodorovný smer, a keďže nie je možné film vytvarovať do tvaru povrchu gule, vedie to na fotkách k rozostreniu smerom ku hornému a dolnému okraju snímku. No keď som videl niektoré ukážkové snímky, bol som celkom prekvapený ich kvalitou, efekt vertikálneho rozostrenia im dodáva zvláštnu atmosféru.

Ešte pár konštrukčných detailov: hľadáčik je priehľadový, tvorený malým okrúhlym okienkom na zadnej strane, a štvorcovým okienkom na prednej strane fotoaparátu. Pre založenie filmu je potrebné uvoľniť páčku pri statívovom závite, a vybrať celé vnútro fotoaparátu (tvorené vrchným krytom a objektívom spolu s cievkami) z puzdra . Prevíjanie je jednoduché, a aktuálny snímok sa kontroluje červeným okienkom s klapkou na zadnej strane tela. Telo samotné je kovové, pokryté koženkou, najbežnejšia farba bola modrá.

Druopta CortaDruopta CortaDruopta Corta

Nuž a to by bolo k samotnému fotoaparátu asi všetko. Keď som ho otváral, na moje prekvapenie v ňom bol ešte film, no bol na prvom políčku a podľa všetkého nebol vôbec exponovaný. Je to Fortepan 17 DIN (ekvivalent ISO 40). No pokušenie je príliš silné, tak ho možno predsa len skúsim vyvolať. 🙂 Keďže to bol prvý fotoaparát na film formátu 120 s ktorým som vôbec prišiel do styku, tak mi je tej závierky dosť ľúto, už som mal celkom chuť vyskúšať si ako sa s niečím takým fotí! Nuž čo, asi nám zostane len do fotomúzea…

Ak sa nájde ktokoľvek kto má o tomto fotoaparáte viac informácií alebo spresnení, alebo ak nájdete v tejto „recenzii“ nejaké nepresnosti, ozvite sa prostredníctvom komentára pod článkom.

Druopta Corta

10 komentárov ku článku “Druopta Corta”

  1. jojo:

    Super. Paci sa mi ako vypada odspodu 😉

    OdpovedaťOdpovedať
  2. mkn:

    ten fotak vyzera az neuveritelne jednoducho. Skoda, ze ta uzavierka nefunguje. Neviete ako sa teraz pohybuju ceny tychto filmov (format 120)?

    OdpovedaťOdpovedať
  3. Rado:

    Ked som sa pozeral na eShop fotoskoda, tak 400vka Fomapan stoji vo formate 120 niekde medzi cenou 135ky 24 snimkovej a 36 snimkovej 🙂 takze bude to viac menej to iste, mozno trosku lacnejsie ako 36 snimkovy 35mm film. Asi len trochu horsia dostupnost v beznych obchodoch.

    Ta zavierka ma asi vytahane struny alebo nieco uvolnene. Vcera ked som sa s nim hral, tak fungovala ak som fotak drzal naopak „hore nohami“. No potom ked som sa hral s B/M prepinacom tak zase prestala ist uplne. Druha lamela (ak sa to tak da nazvat) sa zasekava.

    OdpovedaťOdpovedať
  4. kveto:

    tak toto je fakt super mašinka v zbierke musí vynikať 🙂

    OdpovedaťOdpovedať
  5. pedro:

    no skoda no aspon bude co dat do vitrinky 😉

    OdpovedaťOdpovedať
  6. Bobeš:

    Taky mám doma tuhle Cortu. Na tuhle stránku jsem narazil z důvodu hledání informací o tomto přístroji. Do teď jsem netušil, kdy a kde ho mohl kdo vyrábět.

    Mimochodem, tělo mám potažené světle zeleným materiálem.

    Jenom bych chtěl doplnit, že „B“ je skutečně BULB a „M“ je nějaká fixní neznámá rychlost závěrky.
    Bohužel mě taky přestala fungovat závěrka. Nevím jak ji rozchodit. Díra mezi plechy se prostě nevytvoří. I když na focení ten foťák rozhodně nemám. Na takový hraní mám doma jetš jeden starý střep – Flexaret VI, který ještě stále voní novotou.

    OdpovedaťOdpovedať
  7. zdeněk:

    @Bobeš: Musíš spouš stisknout trochu rychleji… poté se otevře… mimochodem pokud by měl někdo zájem mám jeden v zachovalém stavu na prodej… z finančních důvodů… Tel 725 222 862… Zdeněk…

    OdpovedaťOdpovedať
  8. radek:

    Jó, s tímhle foťákem jsem se zamlada něco nafotil. Při slunci se dávala clona 16, za mraku osmička, výtěžnost fotek docela dobrá, většinu těch fotek mám ještě někde v krabici.
    V recenzi chybí drobnost – na objektivu je konektor na blesk.
    Radek

    OdpovedaťOdpovedať
  9. Rado:

    Ďakujeme všetkým za dodatočné info ku tomuto fotoaparátu!

    @radek: Ja som ten výstupok pokladal len za páčku na uľahčenie otáčania objektívom 🙂 Teraz som to skúšal a skutočne tam pasuje klasický synchronizačný konektor, ale môj staručký ruský blesk „Elektronika“ to bohužiaľ neodpaľuje – možno to súvisí s celkovým nešťastným stavom závierky…

    OdpovedaťOdpovedať
  10. tioo:

    Ahoj, milovníci historických foťákov! Mám v zbierke fotoaparát Corta Achromat 1:8, o ktorom je predchádzajúca recenzia. Ponúkam ho na predaj za 85 €. Zašlem ho na dobierku kamkoľvek. Volajte: 0905767520

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár