Fotobatoh Kata 3N1-30

1.9.2011 / / Zobrazené 548 679 krát

KataBatohy 3N1 od výrobcu Kata sú priamou konkurenciou pre radu Lowepro Fastpack. Ako názov napovedá, ich chrbtový systém umožňuje 3 rôzne spôsoby použitia – či už ako tradičný batoh s dvomi popruhmi, tak tiež riešenie s jedným krížovým popruhom v štýle Lowepro Slingshot – a to obojstranne pre pravé alebo ľavé plece. Na pár dní som mal model 3N1-30 zapožičaný na testovanie, o mojich dojmoch sa môžete dočítať v tejto mini-recenzii.

Rada fotobatohov Kata 3N1 predstavuje ideálne riešenie, ak hľadáte dvojkomorový batoh s oddeleným priestorom na fototechniku aj osobné veci. Spočiatku ju tvorili 3 batohy, líšiace sa rozmermi resp. objemom, dnes už ponúka tiež verzie s priestorom na prenosný počítač alebo tablet. Ďalším kľúčovým znakom sú tiež bočné otvory, umožňujúce pohotový prístup ku fotoaparátu. Predstavuje teda priamu konkurencii rady Lowepro Fastpack, a keďže model Fastpack 250 používam približne 2 roky, budem v mojom hodnotení často porovnávať priamo s ním, a pokúsim sa zhrnúť všetky rozdiely (a teda výhody a nevýhody) týchto riešení.

Tip: Recenzia fotobatoha Lowepro Fastpack 250

Model Kata 3N1-30 je približne rovnako veľký ako Lowepro Fastpack 250 – poskytuje však väčší priestor v dolnej komore pre fototechniku na úkor hornej komory pre osobné veci. Do batoha 3N1-30 pohodlne zmestíte telo s nasadeným objektívom a 5-6 ďalších objektívov, zatiaľ čo Fastpack 250 je vhodný na telo s nasadeným objektívom a 1-2, možno 3 objektívy. Kata 3N1 tiež poskytuje flexibilnejší prístup do dolnej komory – batoh je plne symetrický, a bočný otvor je na obidvoch stranách. Môžete sa teda sami rozhodnúť, ktoré riešenie Vám viac vyhovuje. Daňou za túto univerzálnosť je však absencia bočnej sieťky, ktorá sa v prípade batohov Lowepro Fastpack dá využiť na prenos menšej fľaše s vodou (0.5 – 0.75l).

Otváranie bočných zipsov je zjednodušené plastovými sponami, za ktoré stačí potiahnuť – zips je tvarovaný tak, že sa v tomto prípade ľahko otvorí. V praxi toto funguje prekvapivo dobre, no v porovnaní s batohom Fastpack 250 som mal väčšie problémy, keď som bočný otvor zatváral. Vďaka deformácii, spôsobenej hmotnosťou zaťaženého batoha, došlo v polohe s otvoreným zipsom k tomu, že som ho prakticky nikdy nebol schopný zavrieť jednou rukou.

Chrbtový systém umožňuje odpojiť obidva popruhy na ich spodnom konci, a zapojiť ich do kríža. Nepoužívaný popruh sa v tejto konfigurácii zasúva do priestoru v chrbtovej strane batoha. Toto riešenie umožňuje pohodlné nosenie, aj jednoduchšie „preklopenie“ batoha do polohy s ľahkým prístupom ku bočným otvorom dolnej komory. Narozdiel od tradičnej dvojpopruhovej konfigurácie (t.j. štandardný fotobatoh), kedy je ho po preklopení potrebné ľahko pridžiavať,  pri šikmom usporiadaní s jedným popruhom drží batoh v tejto polohe úplne bez problémov. Celkovo som mal z chrbtového systému veľmi dobrý pocit, možno aj vďaka inému tvarovaniu mi tento batoh sadol na chrbát lepšie a pohodlnejšie než Fastpack 250. Jediné, čo u batoha Kata 3N1 v porovnaní s Fastpackom chýba, je vstavané puzdro na mobilný telefón priamo v popruhu.

Flexibilita však nekončí pri popruhoch – na rozdiel od rady Fastpack umožňuje 3N1 prakticky ľubovoľne meniť usporiadanie prepážok v dolnej komore, keďže suchý zips je možné pripojiť skoro kdekoľvek na žltom povrchu. Osobne mi však sivé polstrovanie rady Fastpack pripadá príjemnejšie a ľahšie na údržbu (je hladké) než žltý materiál použitý v batohu 3N1. Na rozdiel od Lowepro, Kata dodáva ku batohom 3N1 aj pláštenku, ktorá nie je vstavaná napevno, ale umiestnená v samostatnom vrecúšku. Ak teda potrebujete zbaliť ešte nejakú drobnosť navyše, a viete, že určite nebude pršať, môžete ju nechať doma.

Ak by som mal porovnať aj drobné úložné priestory, skóre by bolo zrejme vyrovnané. Síce ich každý z týchto batohov rieši úplne ináč, v konečnom dôsledku je však ich kapacita približne rovnaká. Okrem praktických sieťkovaných vreciek v hornej komore ponúka Kata 3N1 dve ploché postranné vrecká v hornej polovici. Do nich sa pohodlne zmestí množstvo fotografických drobností ako sú pamäťové karty, filtre, krytky, statívové doštičky a pod.

Čo dodať na záver? Výber by bol v tomto prípade pre mňa aj dnes ťažký. Ak priamo porovnávame model Kata 3N1-30 s modelom Lowepro Fastpack 250, tak (odhliadnuc od priestoru pre notebook) rozhodnutie závisí najmä od toho, či potrebujete nosiť viac fototechniky, alebo viac osobných vecí, napríklad na turistiku. Do Fastpack 250 zmestíte aj ľahšiu bundu, niečo pod zub, a fľašu s vodou môžete dať do bočnej sieťky. Do batoha Kata 3N1-30 môžete fľašu dať jedine do hornej komory, a potom tam už veľa voľného priestoru nezostane, no objektívov tam podľa výrobcu zmestíte aj 5-6. Navyše, dnes už aj Kata vyrába varianty batohu 3N1 s priestorom na notebook, a tiež s uchytením na statív, čo predstavuje veľké plus.

Prehľad jednotlivých modelov rady Kata 3N1 (august 2011)

  • Kata 3N1-10 – najmenší model, priestor pre telo + 1-2 objektívy
  • Kata 3N1-11 – najmenší model, rozšírený o priestor pre netbook/tablet
  • Kata 3N1-20 – stredne veľký model, priestor pre telo + 3-4 objektívy
  • Kata 3N1-22 – stredne veľký model, rozšírený o priestor pre netbook/tablet
  • Kata 3N1-25 PL – nový model „pro-light“, mierne väčší než 22, navyše s úchytom na statív
  • Kata 3N1-30 – recenzovaný veľký model, priestor pre telo + 5-6 objektívov
  • Kata 3N1-33 – veľký model, rozšírený o priestor na notebook
  • Kata 3N1-35 PL – nový model „pro-light“, mierne väčší než 33, navyše s úchytom na statív
Na záver pridám ešte niekoľko užitočných odkazov na ďalšie recenzie a videoprezentácie, aby ste si mohli utvoriť ucelený obraz o tomto fotobatohu:

Za zapožičanie batoha na testovanie ďakujeme M. Skálovi. Prípadné otázky radi zodpovieme, takže kľudne píšte komentáre pod článok.

Využi jedinečnú príležitosť, aká sa už možno nikdy nezopakuje, a zanechaj nám prvý komentár ku tomuto článku! :-)

Zanechať komentár