Nesmrteľný Canon Powershot A400

21.12.2019 / / Zobrazené 18 394 krát

Možno si teraz ťukáte na čelo, že čo je to za nápad, písať v roku 2019 recenziu 3.2 MPix kompaktu, ktorý bol uvedený na trh pred 15 rokmi, v auguste 2004. Ale toto nie je recenzia, je to pocta nesmrteľnému fotoaparátu, ktorý som kúpil za 5 €, a ktorý práve nafotil 400 tisíc fotografií.

Pri zrode celého projektu stál Miro Knap a jeho šťastná ruka. Teda, ono to nie je len ruka, ale to by bolo na iný, dlhší príbeh. Myslím, že vtedy hľadal cez inzerát lacný, starší fotoaparát pre prvé kroky s fotografiou pre svojich drobcov. Už si vlastne ani nespomínam, kde vznikla myšlienka vyskúšať ním fotiť z počítača cez knižnicu gPhoto a využiť ho ako lacnú náhradu intervalovej webkamery… ale pani z inzerátu bola z Dolného Kubína, a tak ma Miro poprosil, aby som fotoaparát vyzdvihol.

Pri preberaní sa ukázal biedny stav – bol odretý a zadná strana javila stopy zatečenia lepkavou substanciou (džús?). S Mirom na linke som sa teda dohodol, že skúsim vyjednať 50% zľavu. A tak bol zrazu náš za 5 €. Po prvotných testoch sa ukázalo, že fotoaparát je funkčný, nefungovali len tlačítka na zadnom paneli, ani po rozobratí a prečistení. Na účely experimentov však postačoval a Miro mi preto veľkoryso dovolil ponechať si ho ako dočasnú, testovaciu webkameru.

Pri viacerých projektoch sme už riešili životnosť závierky. Či ide o jednoduché časozberné snímanie, alebo hľadanie vhodnej kamery pre frame-by-frame digitalizáciu archívnych 8mm filmov. Výpočty sú neľútostné, a pre bežné modely digitálnych zrkadloviek sa udáva životnosť niekde medzi 100 až 150 tisíc cyklami. U starších základných modelov Canon bolo toto číslo ešte nižšie, 50 tisíc cyklov, pri profesionálnych modeloch Canon a Nikon sa môžeme stretnúť aj s číslami 300 až 400 tisíc.

Kompakty sú samozrejme oveľa jednoduchšie, ale mnohé taktiež využívajú elektromechanickú závierku. Životnosť pri nej uvádzaná nebýva, možno preto, že vzhľadom na rozmery a zaťaženie vydrží oveľa viac, alebo sa jednoducho očakáva výrazne menšie množstvo záberov počas životnosti typického kompaktného fotoaparátu.

Ako vo Fotoklube Osnica dobre vieme, dočasnosť je jednou z najtrvalejších foriem existencie, čo sa plne preukázalo aj pri tomto projekte. Fotoaparát v dočasnom nasadení na kuchynskom okne sníma náš krásny výhľad už takmer 5 rokov bez jediného zaváhania. Pri kontrole v lete 2019 som si uvedomil, že sa blížime k neuveriteľnému číslu 400 tisíc záberov. Nepočítam fotografie, ktoré nafotil predošlý majiteľ (podľa poradového čísla odhadujem že išlo buď o cca 2000 alebo 12 000 snímok).

Fotoaparát už za ten čas “zodral” pôvodnú 16 MB SD kartu Canon, s ktorou som ho kúpil, aj druhú 256 MB kartu, a momentálne fotí už na tretiu, vyradenú 1 GB kartu. Pokiaľ by sme sa na jeho službu pozerali optikou “hodnota za peniaze” tak by zrejme vyšlo riadne číslo. Myslím, že za to môžeme vďačiť jedine Mirovej šťastnej ruke pri výbere inzerátu, ináč si to vysvetliť nedokážem.

V súčasnosti existujú pre webkamery samozrejme aj lepšie možnosti. Powershot je momentálne pripojený na Raspberry Pi prvej generácie, a logickou voľbou by teda bola Pi Camera – či už staršia s 5 MPix senzorom, alebo novšia 8 MPix kamera s čipom Sony. Stoja síce o niečo viac, než starý bazárový fotoaparát, ale ich hlavnou výhodou je oveľa nižšia spotreba elektriny aj absencia potreby externého zdroja napájania. Rozlíšenie aj kvalita nočných záberov sú z vlastných skúseností lepšie.

Dnes mi je už Powershot ľúto „odpojiť z prístrojov“ a nahradiť ho modernejším riešením – už len z princípu. Je to skôr kuriozita, zvedavosť ako dlho to ešte vydrží, možno nostalgia – príležitosť dať starej technike, ktorá by ináč skončila v elektroodpade, nový život a poslanie.

Tieto riadky píšem ešte v novembri 2019, keď sa počítadlo preklopilo cez 390 tisíc fotografií. Ak dobre počítam, 400 tisíc záberov nafotí 21. decembra popoludní. To však bude už asi trochu hektickejšie obdobie. Takže mu držím palce, nech tých 10 tisíc fotiek v zdraví potiahne, aby som nemusel celý článok prepisovať 🙂

Podarilo sa! Počítadlo práve v tejto chvíli (20:42) hlási 400 001 fotografií, a ja môžem spojokne publikovať článok. Za celý fotoklub prajem všetkým našim náhodným čitateľom krásne sviatky! 🙂

Aktualizácia 1.3.2021: Slávnostná chvíľa nastala po približne roku a dvoch mesiacoch. Dnes, 1.3.2021 o 9:05 nafotil Canon Powershot A400 svoju polmilióntu fotografiu – a fotí ďalej. Po tomto krásnom čísle už myslím má nárok na odpočinok, ale zatiaľ neochádza – uvidíme, ako dlho ho to ešte bude baviť. 🙂

Aktualizácia 12.5.2022: Ešte stále fotí! Dnes, 12.5.2022 o 13:35 nafotil už svoju šesťstotisícu fotografiu. Uvidíme či sa z organizačno-iných dôvodov dopracujeme na 700 tisíc alebo nie, ale zatiaľ pokračujeme. 🙂

Aktualizácia 22.7.2023: Nevzdáva sa! Dnes, 22.7.2023 o 6:45 nafotil už svoju sedemstotisícu fotografiu. Ešte chvíľu pokračujeme, a potom sa uvidí.

Jedna reakcia ku článku “Nesmrteľný Canon Powershot A400”

  1. Rado:

    Takže ku prvému marcu 2021 tento milý fotoaparát dosiahol ďalší míľnik – 500 tisíc fotografií. Uvidíme ako dlho mu to ešte vydrží. 🙂

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár