Čiernobiela fotografia, žiarovky a EÚ

10.8.2009 / / Zobrazené 6 015 krát

Žiarovka

Ani vo sne by ma nenapadlo, že taká na prvý pohľad banálna vec, akou je žiarovka, prestane byť dostupná ešte skôr než filmy, fotopapiere, vývojky, a ostatný materiál nevyhnutný pre klasickú čiernobielu fotografiu. Už o necelý mesiac sa však začne prvá etapa vyraďovania klasických žiaroviek z trhu EÚ. Definitívnu odpoveď na to, ako sa to dotkne 150W opálových žiaroviek pre kondenzorové zväčšovacie prístroje som však nenašiel…

Nahrádzanie klasických (a neefektívnych) žiaroviek tzv. kompaktnými žiarivkami je dobrá vec – pokiaľ sa budú všetky likvidovať ako nebezpečný odpad, a neskončia v bežnom komunálnom odpade. Otázkou je, či je dobré spraviť to celoplošne formou smernice, tak ako sa to od 1.9.2009 začne diať v celej EÚ… sú predsa len aplikácie, kde klasické žiarovky majú miesto, a rozhodnúť by asi mala neviditeľná ruka trhu. Nechajme však politiku stranou, a priblížme si čo nás vďaka smernici 2005/32/EC v najbližšej budúcnosti čaká:

  • 09/2009 – vyradenie žiaroviek nad 100W
  • 09/2010 – vyradenie žiaroviek nad 75W
  • 09/2011 – vyradenie žiaroviek nad 60W
  • 09/2012 – všetky číre žiarovky nad 4W musia byť v triede C

Samotná smernica vyraďovanie definuje podrobnejšie ako zákaz žiaroviek v energetickej triede F a G od 09/2009, s tým že od tohoto dátumu žiarovky nad daný príkon musia byť minimálne v triede C, a žiarovky pod hranicou daného príkonu minimálne v triede E.

Mňa samozrejme hlavne zaujímalo ako sa uvedenie smernice do praxe dotkne 150W opálových žiaroviek, ktoré sa bežne používajú v kondenzorových hlavách zväčšovákov. Začal som v mojom okolí, kde – ako som rýchlo zistil – o tejto smernici prakticky nikto nemá ani potuchy, ale zároveň už nikto nemá ani tieto žiarovky. Poprosil som teda o reakciu Centrum FotoŠkoda, ktoré tieto žiarovky stále má v ponuke svojho e-shopu, a dostal som nasledujúce vyjadrenie:

Opálové žárovky pro zvětšovací přístroje se přestali vyrábět cca před třemi roky. Prozatím si necháváme tyto žárovky vyrábět na zakázku a to pouze 150W. K celkové problematice „klasických“ žárovek se nám dodavatel zatím nevyjádřil. Nedá se však předpokládat, že dojde k nějaké vyjímce.“

Keďže z vyššie uvedeného som veľa dôvodov na radosť nemal, radšej som si aspoň 2 žiarovky do rezervy hneď kúpil – jeden nikdy nevie. Malé svetielko nádeje tu ale predsa len je, pretože medzi výnimkami zo smernice 2005/32/EC je aj táto:

Toto nariadenie sa nevzťahuje na svietidlá, ktoré sa predávajú ako časť výrobku, ktorého primárny účel nie osvetľovací.

Daná formulácia však znie, ako keby teda tieto svietidlá (žiarovky) mohli byť predávané iba ako súčasť výrobku (zväčšováku)? To mi ale ako výnimka veľký zmysel nedáva… Viac sa mi však vypátrať nepodarilo, takže ak máte niekto ďalšie informácie, budeme veľmi radi ak sa o ne s nami podelíte!

Ďalšie informácie:

4 komentáre ku článku “Čiernobiela fotografia, žiarovky a EÚ”

  1. Miro:

    Som zvedavý ako je to pri autožiarovkách veď taka parovacia alebo smerovková ma 21W. To aj tie vyradia? A určite by sa našlo veľa ďaľších aplikacií. Myslim že tato smernica je značne nedokonalá a nepremyslená.

    OdpovedaťOdpovedať
  2. Rado:

    Tipol by som si, že na tie autožiarovky sa bude vzťahovať práve výnimka „svietidlá, ktoré sa predávajú ako časť výrobku, ktorého primárny účel nie osvetľovací“. Potom také H1/H7 (diaľkové, stretávacie) majú až 55W, ale sú halogénové, a tie sa možno zmestia do energ. triedy C – no nikde sa mi to nepodarilo nájsť…

    Každopádne ak 21W autožiarovky budú spadať do tejto výnimky, tak potom sa musia dať predávať aj samostatne ako náhradný diel – tým pádom by sa mali logicky dať samostatne predávať aj tie 150W opálové…

    OdpovedaťOdpovedať
  3. Dušan:

    Doporucujem clanok o ziarovkych v poslednom ceskom PhotoLife…

    OdpovedaťOdpovedať
  4. Rado:

    @Dušan: Vďaka za tip! Pridávam info, že ide o číslo 70/2009.

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár