Rádiový odpaľovač bleskov PT-04 GY

13.8.2009 / / Zobrazené 9 936 krát

PT-04 GYJednou z možností osvetlenia scény viacerými bleskami v amatérskych podmienkach je práve použitie rádiového odpaľovača. Ďalšie možnosti ako diaľkovo odpaľovať blesky je napr. použiť hot-shoe alebo PC Sync kábel (ktorý zvyčajne prekáža) alebo použiť bezdrôtový infra odpaľovač (ten však vyžaduje priamu viditeľnosť). Významným parametrom, ktorým sa tieto riešenia ešte líšia, je (v prípade Canonu) podpora protokolu E-TTL.

Poznámka: Canon svoj komunikačný protokol nezverejnil, a tak je otázne, ako iní výrobcovia rádiových odpaľovačov tento protokol implementovali. Zaujímavé poznámky o analýze E-TTL protokolu je možné nájsť na tomto blogu.

Pripojenie blesku pomocou hot-shoe kábla má svoje plusy aj mínusy – hlavnou výhodou je podpora E-TTL, takže môžete využiť všetky výhody automatickej expozície s bleskom, a pri neznačkových kábloch z Číny tiež cena. Nevýhodou je predovšetkým obmedzená možnosť pohybu, keďže blesk je (relatívne hrubým) káblom pevne prepojený s fotoaparátom, a tiež možnosť pripojiť jediný blesk. Keďže mám okrem E-TTL blesku Canon Speedlite 580EX II k dispozícii aj staršie manuálne blesky, rozhodol som sa vyskúšať radšej rádiový odpaľovač.

Pustil som sa do hľadania na webe. Vedel som, že pre začiatok chcem niečo jednoduché a lacné. Nakoniec som hľadanie zúžil na ebay.com. Opakovali sa tam prakticky len 4 druhy. Vyberal som aj podľa toho, aby sa do odpaľovača dali použiť pomerne bežné baterky (AAA, 23A), a aby bol čo najmenší. Model PT-04 GY, ktorý zrejme ani nemá meno výrobcu, sa mi z nich javil najvhodnejší. V ponuke bola možnosť vybrať si 1 až 4 prijímače. Rozhodol som sa pre 3, a spolu s poštovným ma to stálo 37,5 € (júl 2009). V obálke v bublinkovom sáčku sa nachádzal: 1x vysielač, 3x prijímač, 3x PC Sync kábel a stručný návod vo formáte A4.

Vysielač má príjemne štíhly tvar (60,2 x 38,2 x 28,0 mm). Na vrchnej strane vysielača je testovacie tlačítko, pomocou ktorého je možné skúšobne odpáliť blesky. Zo začiatku mi pripadalo zbytočné, ale pri nastavovaní nočných snímok som jeho prítomnosť ocenil.

Vypínač na ňom budete hľadať márne. Podľa návodu vypínač nie je potrebný, lebo vysielač šetrí baterku tým, že keď nevysiela je stále v tzv. sleep móde. Uvádza sa, že baterka by mala vydržať 30 tis. snímok alebo používanie viac ako 1 rok. Baterka 23A sa dá vymeniť iba pomocou krížového skrutkovača. Vypínač by som ale predsa len ocenil, lebo keď vysielač prenášam v batohu alebo v nejakom púzdre, tak si nie som nikdy istý, či práve nie je pritlačené testovacie tlačítko.

Najviac mi asi chýbajú sánky pre blesk na vysielači. To znamená, keď mám vysielač nasadený na foťáku, už tam blesk nemôže byť. A keďže na svojom Canon-e 400D nemám x-sync konektor, tak ho neviem ani externe pripojiť PC Sync káblom. Návod uvádza najrýchlejší čas závierky ako 1/250 sekundy, ten bude ale zrejme závisieť hlavne od použitého fotoaparátu. Pri fotení za intenzívneho denného svetla môže byť tento čas príliš dlhý.

Prijímač je oproti iným modelom tiež pomerne malý (55,5 x 38,5 x 38,5 mm). Podľa návodu by dva mikročlánky (AAA) mali vydržať 10 tis. odpálení. Vypínač aj kanálový volič (4 možné kanály) je umiestnený zhora, čo mne osobne veľmi nevyhovuje – takto pri nasadenom blesku Canon Speedlite 580EX II  nedokážem prepínače ovládať. Vypínač je príliš malý a aj pri zloženom blesku ho viem prepnúť iba trochu dlhším nechtom. Keďže prijímač je vybavený statívovým závitom, najčastejšie ho upevňujem na malý prenosný statív určený pre kompakty, ktorý sa dá pripnúť na poličku alebo na tyč. Každý prijímač je vybavený PC Sync konektorom a káblikom, takže človek nie je odkázaný len na sánky.

tri bleskyPraktické skúsenosti mam zatiaľ veľmi malé. Keďže odpaľovač neprenáša E-TTL informácie, pre správne exponované fotky treba výkon bleskov nastavovať manuálne. Je dobré vedieť citlivo pracovať s kompozíciou bleskov, odhadnúť uhol pokrytia blesku a mať cit pre manuálne nastavovanie intenzity záblesku. Mne sa zvyčajne podarilo nastaviť správnu intenzitu na 3. pokus. Avšak podstatne náročnejšie je pre mňa správne rozmiestnenie bleskov.

Za denného svetla, kedy som blesky používal iba na dosvetlenie, som na fotoaparáte používal režim s prioritou clony (Av). V prípade nočných snímok alebo v interiéri som používal plne manuálny režim (M). Myslím, že je na škodu, že aspoň jeden blesk nie je riadený cez E-TTL.

Spoľahlivý dosah vysielača by mal byť podľa výrobcu 20 metrov. Zatiaľ som to cielene nemeral, ale už som pár fotiek urobil aj na vzdialenosť asi 20m (odhadom). Občas sa mi však stalo, že jeden z bleskov sa neodpálil ani vo vzdialenosti dvoch metrov (možno tak 1 z 30 pokusov). Zatiaľ neviem prísť na príčinu.

Najväčšie praktické využitie je zrejme v ateliéri a pri produktovej fotografii, kde sa bočným svetlom zvýrazní povrch materiálu. Zaujímavé kreatívne možnosti odpaľovač ponúka pri fotení veľkých a členitých interiérov, napr. kostoly alebo veľké sály. Osobne sa mi tiež páči efekt osvetlenej siluety, pri ktorom je blesk umiestnený za objektom. Dobre exponované fotky vychádzajú pri fotení akvarijných rybiek s bočným svetlom. Pekné boli tiež fotky ľudí v noci na záhrade, kde boli blesky umiestnené na dvoch stromoch. Možností je skutočne mnoho.

6 komentárov ku článku “Rádiový odpaľovač bleskov PT-04 GY”

  1. jojo:

    Parada. Este keby si uverejnil tie fotky siluety, rybiciek, zahrady 🙂

    OdpovedaťOdpovedať
  2. Rado:

    Autor ďalšie ilustračné fotky prisľúbil, tak už len dúfať, že to nepotrvá príliš dlho – tiež som na ne veľmi zvedavý… 🙂

    Mňa by ešte zaujímalo či s tým funguje aj high-speed sync, ale tipujem že skôr nie?

    AKTUALIZOVANÉ: s high-speed sync to, celkom logicky, nefunguje, keďže blesk nepozná čas závierky.

    OdpovedaťOdpovedať
  3. yoky:

    Pred casom som kupil podobne zariadenie v Polsku – tiez cinskej vyroby, a tiez mi to obcasne vypadne – neodpali – a tiez neviem pricinu, preco to tak je – ale vzdialenost v mojom pripade nehra ulohu…

    OdpovedaťOdpovedať
  4. mkn:

    Ked fotim s velkym vykonom blesku rychlo za sebou tak sa mi stane, ze sa blesk nestihne nabit a neodpali. Ale ked je blesk nabity, tak posledne mesiace sa mi tusim ani raz nestalo ze by blesk neodpalil. … Mozno aj tebe sa casom vylepsi statistika neodpalenych pokusov. 😉

    OdpovedaťOdpovedať
  5. pkn:

    mozna pricna by mohla byt aj slabe baterky v prijimaci

    OdpovedaťOdpovedať
  6. mkn:

    Nepredpokladam, ze by to boli baterky, lebo vtedy boli este pomerne nove. Tie baterky v tom vydrzia fakt pomerne dlho.

    OdpovedaťOdpovedať

Zanechať komentár